Alegeri în Ucraina: Unde vor fi deschise secții de votare pe teritoriul Republicii Moldova

Autor: , in Social / 5 martie, 2019, 19:30

La 31 martie se vor desfășura alegeri ordinare ale președintelui Ucrainei. Ambasada Ucrainei în Republica Moldova anunță că pe teritoriul țării noastre vor fi deschise două secții de votare.

Astfel, alegătorii vor putea vota la următoarele adrese:
• № 900055, în incinta Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, mun. Chișinău, str. V. Lupu, 17;
• № 900056, în incinta Consulatului Ucrainei în mun. Bălți, un. Bălți, str. Kiev, 143.

Cetățenii Ucrainei care locuiesc sau se află în perioada pregătirii și desfășurării alegerilor pe teritoriul Republicii Moldova își exercită dreptul de vot la alegeri indiferent de motivele legale de ședere în Moldova, precum și de prezența sau absența evidenței consulare.

Pentru a fi inclus în lista de alegători într-o secție de votare de peste hotare, cetățenii Ucrainei care au reședința permanentă sau temporară în străinătate, dacă este necesar, pot:
1) în orice timp convenabil (inclusiv în afara procesului electoral):
• personal să prezinte la misiunea diplomatică a Ucrainei o cerere privind includerea în Registrul de stat al alegătorilor sau schimbarea adresei electorale (dacă este deja inclus în Registrul de stat al alegătorilor);
• de a se adresa personal sau să expedieze documentele prin poștă către misiunea diplomatică a Ucrainei pentru înregistrarea la evidența consulară.
2) direct în timpul procesului electoral:
• personal să depună la o perioadă stabilită (cu cel puțin cinci zile înainte de ziua votării) la comisia electorală corespunzătoare a secției de votare de peste hotare o declarație de inexactitate, inclusiv de neincludere în lista electorală anterioară;
• personal să depună la o perioadă stabilită prin lege (cu cel puțin cinci zile înainte de ziua votării) la organul care administrează Registrul de stat al alegătorilor la adresa de domiciliu a acestuia din Ucraina sau la Registrul de Stat al alegătorilor conform adresei sale electorale în Ucraina sau Departamentul de Administrare al Registrului de stat al alegătorilor al Direcției de Activități Consulare a Departamentului Serviciului Consular al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, o cerere privind schimbarea temporară a locului de votare fără modificarea adresei electorale. Cererile de modificare temporară a locului de votare a unui alegător fără a schimba adresa electorală nu sunt acceptate de către misiunile diplomatice ale Ucrainei sau de comisiile electorale ale secțiilor de votare de peste hotare.

Totodată, alegătorul care se află în străinătate nu poate folosi serviciile poștale, conexiunea faximilă sau poșta electronică pentru a trimite o cerere de înscriere în Registrul de stat al alegătorilor sau de schimbare a adresei de vot în Registru, cererile se depun la misiunile diplomatice de peste hotare ale Ucrainei sau la secțiile de votare de peste hotare exclusiv personal; legislația Ucrainei nu prevede posibilitatea de a include de către biroul electoral al secției de votare de peste hotare a cetățenilor Ucrainei în lista de alegători la această secție în ziua alegerilor.

Dacă alegătorul care locuiește peste hotare și nu se află la evidența consulară, misiunea diplomatică a Ucrainei nu posedă informații despre șederea sa pe teritoriul statului gazdă.

Pentru ca un astfel de alegător să fie inclus în lista alegătorilor într-o secție de votare de peste hotare, este necesar să schimbe în prealabil adresa de votare, în mod personal să se adreseze cu cererea corespunzătoare către misiunea diplomatică a Ucrainei la locul de reședință sau de ședere în afara Ucrainei.

Mai multe informații găsiți aici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X