Trei companii înregistrate la Chișinău au fost folosite într-o inginerie financiară prin care s-au spălat peste 100 de milioane de dolari. În baza unor contracte fictive semnate la Moscova și Kiev, banii s-au scurs de pe conturile celor trei firme de la Banca de Economii în cele ale unor societăți offshore de la o bancă lituaniană.

Potrivit unei investigații Rise Moldova, tranzacțiile au fost făcute în aceiași perioadă cu cele din celebra frauda fiscală din Rusia cunoscută drept „cazul Magnitski”, dar există și o conexiune strânsă cu frauda de combustibil de la Aeroportul Sheremetyevo din Moscova.

Cazul Magnitski a devenit cunoscut la nivel global după ce avocatul rus Serghei Magnitski a descoperit în 2007 furtul de 230 de milioane de dolari de la trezoreria rusă, iar peste doi ani a murit într-o închisoare din Moscova din cauza torturii și a lipsei de asistență medicală.

Banii din Rusia au dispărut atunci în firme offshore. În drumul lor spre paradisurile fiscale, acolo unde se ascund beneficiarii reali, milioanele de dolari au trecut prin mai multe societăți străine, inclusiv prin firme paravan din Republica Moldova. Printre ele se numără și Bunicon Impex SRL — cu sediul înregistrat într-o casă părăsită din centrul Chișinăului și care avea proprietari din regiunea transnistreană.

Firmele locale dețineau conturile la Banca de Economii. De aici, banii transferați pe conturile lor au fost redirecționați către mai multe bănci din afară, inclusiv la UKIO Bankas din Lituania.

În 2013, autoritățile lituaniene au închis UKIO Bankas, iar peste doi ani și Banca de Economii și-a închis ușile pe fondul dispariției unui miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova.

Printre înregistrările bancare din Troika Laundromat am găsit nouă contracte fictive în valoare peste 100 de milioane de dolari, încheiate de trei companii din Moldova cu mai multe societăți offshore. Tranzacțiile s-au făcut după același tipar folosit în cazul Magnitski.

În majoritatea contractelor este indicat că au fost semnate la Moscova în perioada 2006-2009 și numai două din ele au mențiunea că ar fi fost semnate la Kiev.

Primul a fost încheiat pe 28 decembrie 2006. Potrivit contractului, Whitmore Limited, o firma fantomă britanică, se obliga să furnizeze echipament în valoare de 25 de milioane de dolari companiei Avertas-Prim SRL din Republica Moldova. Ultima avea conturile deschise la Banca de Economii.

Nu este clar cum a fost posibil ca acest contract să fie semnat la finalul anului 2006 în condițiile în care Avertas-Prim SRL a fost creată abia în luna mai 2007.

Întreaga investigație poate fi citită aici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •