(VIDEO) Peste 1100 ha hectare de vegetație uscată, mistuite de flăcări

Autor: , in Social / 5 martie, 2019, 17:40

În ultimele 24 de ore pompierii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit la lichidarea a 76 focare de vegetație în mai multe localități din țară.

Conform datelor operative, incendii de vegetație au distrus 1102 ha de teren.

Mai multe suprafețe arse au fost înregistrate în mun.Chișinău, inclusiv în satul Trușeni și Grătiești unde focul a nimicit cîte 5 ha de teren. În partea centrală a țării focul a distrus 10 ha de teren în raionul Hîncești, 25 ha în raionul Ungheni, dar și peste 20 ha în raionului Călărași.

Totodată, mai multe hectare de vegetație uscată au fost stinse de pompieri în zona de sud. Salvatorii au intervenit la Cahul pentru a stinge 15 ha de iarbă uscată în satul Lopățică, peste 17 ha în satul Crihana Veche, dar și 5 ha în satul Slobozia Mare a raionului Cahul. Astfel de intervenții au avut loc la Edineț, Bălți, Fălești și Soroca.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI atenţionează populaţia, că nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale, poate aduce pagube materiale și afectarea mediului înconjurător. Pompierii îndeamnă oamenii să respecte regulile antiincendiare şi să nu aprindă vegetaţia uscată și deșeurile menajere în apropiere spațiilor forestiere și de locuit.

În condiţii de umiditate redusă şi vânt, focarele de ardere se pot răspândi cu ușurință, afectând spaţii extinse. Angajații IGSU recomandă ca arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale să se execute cu respectarea unor măsuri de prevenire a incendiilor, în zone care să nu permită răspăndirea focului la construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele inflamabile sau alte bunuri materiale.

În caz de necesitate salvatorii recomandă desfăşurarea arderii numai pe timp de zi cu asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii. În situații de risc cetățenii sunt rugați să apeleze numărul 112.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X