Poluarea atmosferică, care reprezintă de mult timp o problemă de mediu şi de sănătate, ar trebui considerată şi din perspectiva încălcării drepturilor omului, spune un raportor special al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pe domeniul drepturilor fundamentale şi al mediului, informează Agerpres.

Poluarea atmosferică provoacă anual moartea prematură a şapte milioane de persoane din toate regiunile globului, dintre care 600.000 sunt copii, spune David Boyd.

„Dacă punem cifra de şapte milioane în context, numărul anual de decese îl depăşeşte pe cel cauzat de război, crime, tuberculoză, HIV, SIDA şi malarie la un loc”, a declarat expertul ONU într-un interviu pentru Thomson Reuters Foundation.

„Este o criză de sănătate globală pentru care trebuie găsită o soluţie. Poluarea atmosferică încalcă dreptul la viaţă, sănătate, drepturile copiilor şi, de asemenea, încalcă dreptul de a trăi într-un mediu sănătos şi sustenabil”, a spus acesta.

Există însă şi soluţii la această problemă, a spus expertul, în cadrul unui raport adresat luni Consiliului pentru Drepturile Omului din Geneva, stabilind o serie de măsuri pe care guvernele le pot implementa pentru a reduce poluarea aerului.

Deşi poluarea atmosferică are consecinţe dezastruoase la scară globală, comunităţile marginalizate fiind printre cele mai afectate, Boyd, profesor de drept, politici publice şi sustenabilitate la Universitatea British Columbia, a susţinut că mai multe aspecte ale acestei probleme au fost ignorate.

Una dintre cauze este că cea mai vizibilă formă de poluare a fost de multe ori rezolvată, lăsând în urmă poluarea mai greu de depistat şi mai uşor de ignorat.

„Am găsit soluţii pentru anumite tipuri de poluare atmosferică în anumite locuri, iar o parte importantă din poluarea cu care ne confruntăm în prezent nu poate fi mirosită sau văzută. Este vorba despre aceste particule microscopice pe care oamenii le inhalează”, a mai spus acesta.

În ultimii 15 ani, medici şi oameni de ştiinţă au realizat studii care au descoperit cât de nocivă poate fi poluarea pentru sănătate, provocând de la boli cardiace şi cancer de plămâni, la afecţiuni neurologice precum Alzheimer.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •