Scriam într-un editorial precedent despre moartea politicului din Republia Moldova. Nu știu dacă mai are rost să facem analize politice la toate cele ce se întâmplă acum pe așa-zisă scenă politică. Mai degrabă e scenă de teatru – provincial, de prost gust, cum este – și mai indicați sunt criticii de teatru să comenteze.

Așa-zișii politicieni, cu declarațiile și manevrele lor, îmi amintesc izbitor de așa-zișii asasini ai lui Plahotniuc, care desenau cu bețișoare în nisip planurile operațiunii speciale. Farsa cu alegerile doar amplifică această senzație. Culmea e, că toți încap în această cutie de nisip, care între timp a ajuns la dimensiunile întregii țări – regizorii, scenariștii, actorii – tot acest bollywood moldovenesc.

Luptătorii cu tancurile rusești, cei cu valorile sfinte și supreme, apărătorii statalității, eternii unioniști și eternii anti-unioniști, promotorii polivectorialismului “și cu rușii, și cu nemții”, pragmaticii împăciuitori ai “stabilizețului pentru Moldova” etc. Să mă ierte cei pe care nu i-am enumerat.

Periodic, în cutia cu nisip intră extratereștrii care ne dau sfaturi și ne pun note, gen “jocul de-a alegerile în cutia cu nisip este un test foarte important!”. Apoi ne zic:  “am văzut că au fost aduși, dar n-am văzut că au fost plătiți”, sau “trebuie cât mai repede să faceți guvern și să păstrați parcursul”.

Care alegeri?! Care guvern?! Care parcurs?! Dragi extratereștri! În cutia cu nisip nu pot fi nici alegeri, nici guvern, nici parlament (de asta chiar o să vă convingeți cât de curând), nici, cu atât mai mult, parcurs.

Este adevărat, că sunt unii băieți mai șmecheri, care cară nisipul ba din cutie, ba în cutie. Dar cutia rămâne pe loc. Voi pe bune credeți că printre șmecheri trebuie neapărat să fie unul CelMaiTareDinParcare?

Acum, iată, vor să aducă nisip murdar și să-l ducă deja spălat. Au mai făcut-o, iar voi v-ați prefăcut că plouă. Au mai cărat cam 1/7 din nisip, iar voi nu faceți nimic. Asta-i tot ce s-a întâmplat, se întâmplă și ce se mai poate întâmpla în cutie. Problema e că dacă speli tot timpul nisipul, în cutie rămâne doar glodul.

Când glod va fi atât de mult, că va începe să se scurgă peste margini (deocamdată se scurge doar în cutia vecină) și putoarea va deveni insuportabilă, probabil veți înțelege, că “salvarea parcursului cu orice preț” a fost o mare greșeală. Doar că ar putea fi prea târziu…


Acest articol este proprietatea Expresiv Media SRL, și este protejat de legislația drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limita a 150 de cuvinte, cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către articolul original.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •