Reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) invită la discuții reprezentanții blocului „ACUM Platforma DA și PAS”. Socialiștii spun că nu vor negocia crearea unei majorități parlamentare și a viitorului Guvern, ci vor avea discuții despre intențiile ulterioare ale deputaților aleși.

Deputatul socialist ales, Ion Ceban, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că reprezentanții ACUM sunt așteptați mâine, la ora 15:00, la sediul PSRM. Socialiștii își motivează inițierea discuțiilor pe motiv că au obținut cele mai multe mandate în cadrul alegerilor din 24 februarie curent.

„Nu începem negocierile privind formarea majorității și desemnarea unui Guvern, dar vrem să înțelegem ce planuri au partidele. După discuții vom anunța ce facem mai departe. PSRM are scopul prioritar de a forma o majoritate parlamentară deoarece a câștigat scrutinul. Vom fi flexibili în negocieri, vrem depolitizarea instituțiilor de sat, dar, totodată, nu ne vom lăsa atrași în luptele altor partide”, a declarat Ceban.

Acesta spune că pentru reprezentanții PSRM nu este ușor să discute cu partidele față de care au „obiecții serioase și argumentate, mulți dintre ei fiind responsabili de guvernările din 2009 încoace, însă, înainte de toate, punem în prim plan interesul cetățenilor și dorința lor de a trăi într-o țară cu standarde de viață mai bune”.

Mai mult, socialiștii spun că nu își doresc provocarea alegerilor anticipate, iar o coaliție dintre ACUM și PDM va duce la continuarea „alianțelor dezastruoase” pentru țară.

În context socialiștii au anunțat și câteva condiții. Este vorba de garantarea statalității, neutralității Republicii Moldova și reintegrarea țării, politică externă echilibrată prin consolidarea parteneriatului cu Federația Rusă și colaborarea reciproc avantajoasă cu Uniunea Europeană, SUA și alte state, respectarea dreptului fiecărui cetățean al Republicii Moldova, indiferent de naționalitate și apartenență etnică, dezvoltarea economică și crearea noilor locuri de muncă, echitate socială și protecția valorilor noastre tradiționale.

Amintim că, la 9 martie, magistrații Curții Constituționale a validat rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie curent în circumscripția națională și în circumscripțiile uninominale.

Anterior reprezentanții blocului ACUM au declarat că nu vor negocia o eventuală coaliție cu PSRM sau PDM.

În cadrul alegerilor din 24 februarie curent, PSRM a obținut 35 de mandate de deputat, iar blocul ACUM – 26 de mandate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •