În cadrul alegerilor din 24 februarie guvernarea a deschis câteva secții de votare în plus, în afara țării, față de scrutinul prezidențial din 2016. Doar că, după cum era de așteptat, în noile secții a bătut vântul, întrucât au fost deschise acolo unde nu era nevoie.

Cotidianul scria încă a doua zi după decizia Guvernului în privința secțiilor de votare deschise în afara țării că unele decizii sunt absolut de neînțeles, iar cifrele acu confirmat acest lucru.

40 de oameni la secțiile noi de la Palermo și Bari

Atrăgeam atenția atunci în special la cazul Italiei, acolo unde nu s-au deschis secții noi în nordul și centrul țării, unde se află majoritatea absolută a cetățenilor moldoveni din peninsulă, dar s-au preferat orașe precum Bari și Palermo.

Astfel, la Bari, în extremitatea sud-estică a Italiei, au votat doar 35 de oameni. Iar în cazul celei mai ciudate secții deschise în această țară, cea de la Palermo, din insula Sicilia, la 24 februarie s-au prezentat la vot doar 15 persoane.

Asta în timp ce în multe orașe din nord (Padova, Milano, Mestre, Parma) s-a stat la cozi, în unele secții înregistrându-se și prezențe de peste 2 mii de oameni.

Cozi la Dublin, pustiu la Tralee

Ciudată a fost și decizia guvernării de a nu deschide o a doua secție de vot în zona capitalei Irlandei, Dublin, acolo unde se înregistraseră cei mai mulți moldoveni pentru a vota. După cum se aștepta, în singura secție din Dublin s-au format cozi, votând peste 2500 de persoane.

În timp ce în orașul Tralee, unde a fost deschisă a doua secție de vot din Irlanda, au votat doar 190 de persoane.

85 de oameni la Kaliningrad și Novosibirsk

Și în Rusia, în timp ce la Moscova nu a fost deschisă vreo secție nouă, s-au deschis la Kaliningrad și Novosibirsk. În enclava rusă din nordul Europei au votat doar 69 de alegători, iar la Novosibirsk s-au prezentat 16.

Și în cele două secții de votare care au ridicat semne de întrebare în SUA, de la Raleigh și Spokane, prezența a dost una redusă, votând 84 respectiv 93 de persoane.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •