Comisia Electorală Centrală susține că la secția de vot din Bașcalia, acolo unde în cadrul alegerilor din 24 februarie a apărut o neconcordanță de 1925 de buletine de vot între numărul de sufragii înmânate alegătorilor și cele introduse în urnele de vot, ar fi doar o „eroare tehnică” scăpată în procesul verbal.

„În urma verificării, realizate de Comisia Electorală Centrală, s-a constat că în procesul-verbal privind numărarea voturilor pentru alegerile parlamentare în circumscripția uninominală, întocmit de biroul electoral al secției de votare nr. 40/20 Bașcalia, a fost admisă o eroare tehnică, prin indicarea unor cifre greșite. Astfel, conform procesului-verbal, în lista electorală de bază au fost incluși 2956 de alegători, iar 2935 de alegători au primit buletine de vot, ceea ce ar însemna o prezență la vot de 99,45 %. Acest lucru este improbabil, or la lit. c) din procesul-verbal sus-menționat, a fost indicat greșit numărul 2935. Conform formulei descrise în procesul verbal, acest număr trebuie să fie egal cu numărul de voturi valabil exprimate adunat cu numărul de voturi nevalabile: 980+30=1010. Prin urmare la lit. c) urma să fie indicat numărul 1010, la lit. e) cifra 0, iar la lit. j) – 1955.
Totodată, în procesul-verbal privind numărarea voturilor pentru alegerile parlamentare în circumscripția națională, este indicat 1010, ceea ce reprezintă numărul de semnături din listele electorale pe care cetățenii le-au aplicat la recepționarea celor două buletine pentru participarea la alegerile parlamentare”, se arată într-o reație oficială a CEC la știrea apărută în Cotidianul.

Vedeți și: (FOTO/DOC) Din satul lui Diacov au dispărut 2 mii de buletine de vot; Diferențe uriașe față de alte scrutine

CEC accentuează „faptul că această eroare tehnică nu a influențat asupra rezultatelor alegerilor, nici asupra repartizării voturilor pentru obținerea mandatului din circumscripția respectivă”.

„Pentru a exclude orice insinuări a unor presupuse fraude, menționăm, că numărarea buletinelor de vot a fost realizată, în mod transparent, de nouă membri ai biroului electoral, care au semnat procesul-verbal. Aceștia au fost desemnați după cum urmează: 1 din partea PSRM, 1 din partea PDM, 1 din partea PLDM, 1 din partea PCRM, 3 din partea APL a s. Bașcalia și 2 din Registrul funcționarilor electorali deținut de CEC. Totodată, procesul de numărare a fost monitorizat de reprezentanții concurenților electorali și de observatori”, se mai arată în reacția CEC.

Neclaritățile care rămân

Comisia Electorală Centrală nu a precizat însă dacă este vorba tot de „erori tehnice” și în cazul localității Batîr, din aceeași circumscripție, acolo unde diferența de buletine de vot care ar fi fost înmânate alegătorilor și cele ajunse în urna de vot este de 107.

La fel, nici faptul că la nivel național cifra ce reflectă diferența dintre numărul alegătorilor ce au primit buletine de vot și numărul de alegători care au participat la votare la 24 februarie, este de peste 3700 în circumscripțiile uninominale și de aproape 1000 în circumscripția națională, nu a fost explicat în vreun fel în poziția CEC.

Comparativ, această cifră a fost de doar 87 în cadrul alegerilor parlamentare din anul 2014 și de 41 în cadrul turului II al alegerilor locale din 2015, în Chișinău.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •