Votarea pachetului de legi propus de deputații aleși pe listele blocului „ACUM Platforma DA și PAS” privind „dezoligarhizarea statului” poate fi votat și fără învestirea unui nou Guvern, sușține lidera Partidului Acțiune și solidaritate, Maia Sandu. Acesta afirmă că blocul ar avea unele soluții tehnice, care vor fi anunțate odată cu activitatea noului Parlament.

„Avem câteva soluții tehnice și la momentul potrivit o să le anunțăm. Nu e nevoie de Guvern pentru a vota legile sau inițiativele legislative pe care noi le propunem, în contextul obiectivelor anunțate. Nu e nevoie de Guvern și nu discutăm despre Guvern sub nicio formă. Noi discutăm despre dezoligarhizarea statului și despre eliberarea din captivitate a instituțiilor, astfel încât să existe șanse ca lucrurile să înceapă să se îmbunătățească. Pentru alegerea organelor de conducere în Parlament avem câteva soluții tehnice, pe care le vom discuta odată ajunși în sesiunile plenare ale Parlamentului”, a spus Maia Sandu în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Lidera PAS declară că blocul ACUM s-a adresat tuturor deputaților noi aleși, care în campanie au promis cetățenilor să lucreze pentru interesele lor, astfel, acum, aceștia au posibilitatea de a demonstra că promisiunile nu au fost deșarte.

„Blocul acum are 26 de mandate și face tot ce îi stă în puteri cu sprijinul acestor 26 de deputați și vine cu o ofertă pentru alți deputați aleși în Republica Moldova, care au declarat în campania electorală că merg în Parlament pentru ai reprezenta pe cetățeni și pentru a promova interesele cetățenilor și nu a unui grup restrâns, indiferent de cum se numește acesta. Așa au declarat majoritatea deputaților și acum cetățenii vor putea vedea dacă acești deputați într-adevăr îi reprezintă pe ei sau dacă, totuși, au altă agendă”, a mai spus Sandu.

Întrebată dacă blocul mizează pe votul socialiștilor, Sandu a precizat că reprezentanții blocului mizează pe votul deputaților, indiferent pe ce liste de partid au fost votați. „Nu știu care va fi reacția socialiștilor. Nu știu dacă trebuie să fie reacția partidului sau a fiecărui deputat în parte”, a mai spus Maia Sandu.

amintim că acum 2 zile, deputații aleși pe listele blocului „ACUM Platforma DA și PAS” au anunțat că refuză să poartă negocieri pentru formarea unei eventuale majorități parlamentare cu PDM, PSRM și Partidul Șor, în schimb au prezentat un pachet de legi „pentru dezoligarhizarea statului”.

Citește și: Demiterea conducerii SIS, CEC, ANI și PG, anularea sistemului mixt și investigarea furtului miliardului; Ce mai conține pachetul de legi propus de ACUM

Este vorba despre adoptarea Declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului, ajustarea cadrului normativ necesar pentru demiterea Procurorului general și identificarea unui procuror independent, de preferință european, și numirea acestuia în funcție, demiterea conducerii Serviciului Informații și Securitate, demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale, a conducerii ANI, Consiliului Audiovizualului, Autorității Naționale de Integritate, dar și demiterea conducerii Curții Supreme de Justiție, precum și conducerii altor instituții de stat.

De asemenea, se cere anularea sistemului electoral mixt, crearea a 3 comisii parlamentare de anchetă cu privire la investigarea furtului miliardului, cu obligarea prezentării de către BNM a raportului Kroll 2, consecințele implementării legii privind amnisitia capitalului și anchetarea operațiunilor de spălare a banilor (landromat). Totodată, se propune adoptarea Legii Magnitsky.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •