În Uniunea Europeană și Statele Unite există o percepție în creștere precum că actuala guvernare de la Chișinău, în frunte cu Vladimir Plahotniuc, nu este nici pro-Vest nici pro-Rusia, ci mai degrabă una fără ideologie, axată doar pe propriul interes, se arată într-o analiză post-electorală a think-thank-ului The German Marshall Fund of the United States (GMF).

„Așa cum era de așteptat înainte de alegeri, rezultatele prevăd o menținere a actualei stări de lucruri din țară. Acest fapt sporește îngrijorarea cu privire la traiectoria democratică a Republicii Moldova, care era considerată odată drept o democrație în creștere în Parteneriatul Estic al UE, dar acum se îndepărtează brusc de partenerii săi din zona euro-atlantică”, scrie think-thank-ul american.

„Percepția crescândă în Statele Unite și în Uniunea Europeană este că puterea de la Chișinău nu este nici pro-Occidentală, nici pro-Rusia, ci mai degrabă lipsită de ideologie și ghidată doar de propriile interese. Un stat capturat, controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, care folosește alegerile pentru a crea o percepție de democrație, în timp ce urmărește obiective politice autoritare și îmbogățiri personale în detrimentul moldovenilor. Vara trecută, de exemplu, o instanță influențată politic a anulat rezultatele alegerilor pentru primăria din Chișinău, câștigate de Andrei Năstase, un avocat care militează pentru valorile euro-atlantice și pro-democratice”, continuă analiza.

În continuare GMF face referire la rapoarte observatorilor internaționali, care au acceptat scrutinul din 24 februarie drept unul care a păstrat anumite standarde democratice, dar care a fost viciat de numeroase încălcări în perioada pre-electorală, electorală și în ziua alegerilor.

„Statele Unite s-au aliniat la evaluarea alegerilor făcută de OSCE, care a fost parțial critică și a cerut investigarea cazurilor de mituire a alegătorilor și de abuz de resurse administrative înainte și în ziua alegerilor. Dar, având în vedere starea statului de drept în Moldova, este puțin probabil ca cineva să fie tras la răspundere pentru aceste încălcări”, comentează GMF.

„Un guvern minoritar al Partidului Democrat și al partidului lui Shor, susținut de independenți, este cea mai probabilă variantă. În acest scenariu, Moldova va continua procesul de capturare a statului de către aceeași clasă politică și nu vor exista progrese în reformele democratice și anticorupție. O altă variantă, mai puțin probabilă, este o coaliție între PD și PSRM. Un astfel de guvern ar putea atrage Moldova mai aproape de Rusia și va lăsa aspirațiile UE pe plan secund. În sfârșit, se vorbește și la Chișinău despre o înțelegere pe termen scurt între ACUM și socialiști pentru a forma un guvern tehnocratic fără coaliție. Având în vedere că ACUM a anunțat că nu va forma un guvern cu cele două mari partide din următorul Parlament, acest lucru pare puțin probabil”, vede GMF scenariile post-electorale.

„În oricare dintre aceste scenarii, pozițiile și reacțiile Statelor Unite, ale UE și ale altor parteneri internaționali ai Moldovei vor fi extrem de importante. Statele Unite au cerut liderilor țării să se miște rapid pentru a forma un nou guvern care să ‘lupte împotriva corupției, să promoveze reformele judiciare și să asigure progresul Moldovei pe traiectoria sa democratică’. Declarațiile post-electorale ale UE s-au concentrat, de asemenea, pe încurajarea celor care sprijină procesul de reformă, lupta împotriva corupției și activitatea de asigurare a independenței sistemului judiciar.

Cu Partidul Democrat al lui Plahotniuc, din nou pregătit să controleze Parlamentul și să-și întărească în continuare controlul asupra instituțiilor de stat, este greu de crezut că UE își va schimba decizia din noiembrie anul trecut de a diminua asistența și de a suspenda sprijinul macrofinanciar acordat Moldovei, venită ca o reacție la derapajele antidemocratice ale Chișinăului”, concluzionează GMF.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •