După alegerile parlamentare din februarie, toți factorii politici din Republica Moldova ar trebui să se așeze la masa de dialog, să își identifice punctele comune și punctele de divergențe și să acționeze în funcție de mandatul încredințat de alegători, întrucât, pe lângă responsabilitatea pe care o au noii deputați aleși în fața partenerilor externi, există și o responsabilitate în fața alegătorilor, susține ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, într-un interviu pentru Cotidianul.md. Oficialul mai declară că, Uniunea Europeană este dispusă, în continuare, să întindă o mână de ajutor țării noastre, însă depinde cât de Republica Moldova trebuie să arate clar unde dorește să se poziționeze. Totodată, ambasadorul transmite că, autoritățile de la Chișinău ar trebui să înțeleagă că „nimeni nu oferă cecuri în alb”, în special, după scrutine electorale.

„Ministerul de Externe de la București a ieșit după alegeri cu un comunicat, în care practic a luat notă de evaluările instituțiilor și experților OSCE/ODIHR și, totodată, și-a exprimat speranța că autoritățile și politicienii de la Chișinău vor da dovadă de responsabilitate în ceea ce privește formarea unui guvern de orientare europeană”. a spus Ioniță.

Ambasadorul spune că nu este în drept să comenteze discuțiile și invitațiile la discuții pentru o eventuală majoritate parlamentară, întrucât atât România, cât și restul partenerilor externi ai Republicii Moldova se află „într-o etapă de așteptare strategică”.

„Noi suntem observatori în acest proces. Trebuie ca toți factorii politici din Republica Moldova să se așeze la masa de dialog, să își identifice punctele comune și punctele de divergențe și să acționeze în funcție de mandatul care le-a fost încredințat de alegători. Aici credem că există o responsabilitate față de cei care te-au trimis în Parlament, nu este vorba doar de o responsabilitate, dacă vreți, în fața partenerilor externi. Dar, evident nu este rolul României, la fel cum nu este rolul nimănui, de a comenta asupra proceselor de negocieri. Rolul nostru este însă să observăm cu mare atenție și să ne exprimăm speranța că va exista responsabilitate politică din parte tuturor actorilor politici”, a declarat Daniel Ioniță.

Vorbind despre așteptările pe care le are România, ca deținătoarea a Președinției Consiliului Uniunii europene, de la partidele care au acces în Parlamentul de la Chișinău, oficialul de la București transmite că autoritățile trebuie să înțeleagă că „nimeni nu oferă cecuri în alb, în special după alegeri”.

„Avem cadrul strategic în care acționăm, însă pentru a fi eficienți trebuie să vedem ce poate să facă Republica Moldova pentru UE, pentru că aici nu este vorba doar de România, dar și de Republica Moldova. Trebuie să vedem exact modul în care se va poziționa Republica Moldova față de UE, în special după alegerile parlamentare, deoarece nimeni nu oferă cecuri în alb. Este vorba de o responsabilitate care trebuie să fie asumată, în primul rând, de politicienii de la Chișinău. În funcție de această asumare vom vedea cum vor decurge viitoarele evoluții dintre Republica Moldova și UE”, a transmis oficialul român.

Ambasadorul susține că, România este dispusă să întindă o mână de ajutor, deoarece își dorește ca Republica Moldova să rămână în continuare orientată cu fața spre Vest și să își continue evoluția și parcursul său european.

„Depinde în primul rând de evoluția politică a Republicii Moldova. Trebuie să vedem exact unde anume își dorește Republica Moldova să fie. Republica Moldova a fost și este unul din statele importante din cadrul Parteneriatul Estic. Vrem ca prin acțiunile sale și prin modul în care se va raporta la oportunități și va utiliza mâinile întinse din Vest, Republica Moldova să redevină un campion al acestui Parteneriat Estic și să se vorbească din nou despre o poveste de succes”, a concluzionat ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •