Reprezentantul OSCE privind libertatea mass-media face un apel către autoritățile de la Chișinău pentru a facilita călătoriile jurnaliștilor străini dintr-o țară OSCE în alta. Reacția vine după ce, la 13 martie curent, doi jurnaliști de investigație din Grecia, Aggelos Provolisianos și Vangelis Triantis, au fost reținuți de Poliția de Frontieră la Aeroportul Chișinău și luați la întrebări mai bine de jumătate de oră.

„După refuzul de intrare la doi jurnaliști greci în Moldova, pe 13 martie. Fac un nou apel către autoritățile din Moldova pentru a facilita călătoriile jurnaliștilor străini dintr-o țară OSCE în alta” se arată în apelul reprezentantul OSCE.

La 13 martie, cei doi jurnaliști din Grecia au fost anunțați de polițiști că nu le este permis accesul în țara noastră, întrucât nu au acreditare pentru a-și desfășura activitatea jurnalistică. Cei doi au fost eliberați abia după implicarea Ambasadorului Greciei în Moldova, cu sediul la Kiev.

Jurnaliștii au declarat că în timpul verificării pașapoartelor la Aeroport, au fost întrebați care este scopul aflării lor în Republica Moldova.

„Le-am spus că suntem jurnaliști și am venit în scop profesional. Ni s-a spus că nu avem permisiunea să intrăm în Republica Moldova și că avem nevoie de acreditare pentru a desfășura activitate jurnalistică. Apoi am fost invitați într-un oficiu în care am fost reținuți timp de 30-40 de minute”, au declarat jurnaliștii pentru portalul Anticoruptie.md.

Abia după ce l-au contactat pe consulul Republicii Elene la Chișinău, Gheorghe Duca, dar și după ce au anunțat Ministerul Afacerilor Externe al Greciei despre incident, jurnaliștilor greci li s-a permis să intre în Moldova. „Polițiștii nu și-au cerut scuze. Ne-au zis că de data asta avem noroc să ne permită să intrăm în țară, însă data viitoare vom avea nevoie de acreditare”, au mai precizat Triantis și Provolisianos.

Reprezentanți ai Poliției de Frontieră de la Aeroportul Chișinău au declarat pentru Anticorupție.md că a fost un control de rutină, cetățenii greci fiind rugați să răspundă la mai multe întrebări.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •