În această dimineață, salvatorii au scos două persoane care riscau să se înece în lacul Ghidighici. Conform datelor IGSU, în jurul orei 10:00, doi bărbați au venit pe malul lacului și au încercat să-l treacă înot.

„Salvatorii i-au avertizat despre riscurile posibile în cazul în caz intră în apa rece, iar aceștia nu au ascultat atenționările și au intrat în lac. Angajații stației de salvare, observând la timp persoanele, s-au pornit imediat cu barca în urma acestora. Ajungând la mijlocul lacului, bărbații s-au scufundat după ce au primit un șoc hipotermic în apă rece de 6 grade Celsius. Specialiștii au reușit în cel mai scurt timp să scoată persoanele, astfel evitând tradegia. După ce salvatorii au acordat primul ajutor medical sinistraților, aceștia au fost transportați la Institutul de medicină urgentă pentru ulterioare îngrijiri medicale”, se arată în comunicatul emis de IGSU.

Salvatorii amintesc despre faptul că scăldatul în perioada rece a anului, dar și în locuri neamenajate este strict interzis. Temperatura potrivită a apei pentru scăldat este de 26-27 grade Celsius, ceea ce este caracteristic numai pentru perioada estivală a anului.

În această perioadă, temperatura apei oscilează între 5-6 grade Celsius. Scăldatul și înotul pentru oameni nepregătiți poate fi fatal, din cauza hipotermiei în primele minute de aflare în apă rece.

Potrivit salvatorilor, persoana scoasă din apă rece trebuie să fie adăpostită într-o încăpere caldă. În caz de hipotermie, omului i se schimbă hainele și se acoperă cu o plapumă, după care se administrează băuturile calde. În situații de risc, cetățenii sunt rugați să apeleze numărul unic de urgență 112.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •