Referendumul consultativ organizat la propunerea Partidului Democrat din Moldova (PDM) în ziua alegerilor parlamentare di 24 februarie curent a fost un fel de foaie verbe lobodă și acest lucru a fost recunoscut chiar de către vicepreședintele democrat, Andrian Candu, care propune ca experții Comisiei de la Veneția să se expună în raport cu întrebările supuse scrutinului. Opinia este împărțită de lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu.

„Am citii undeva că fostul președinte al Parlamentului a spus că va consulta opinia Comisiei de la Veneția în raport cu întrebările formulate în cadrul acestui referendum și eu cred că e un pic cam târziu. Înainte să faci un referendum, la care să cheltuiești bani și pe care să-l folosești pentru publicitate ascunsă, așa cum au făcut ei, trebuie să ceri părerea experților Comisiei de la Veneția”, a opinat Sandu în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziuni N4.

Conform Maiei Sandu, prin declarația că ar putea fi solicitată părerea experților Comisiei de la Veneția în raport cu întrebările supuse referendumul, Andrian Candu a recunoscut că acest exercițiu a fost un fel de „foaie verde lobodă”.

„Deci, el recunoaște că arest referendum a fost un fel de foaie verde lobodă și că întrebările de acolo, cel puțin a 2-a întrebare cu siguranță este și neconstituțională și antieuropeană. A spus acest lucru și Ambasadorul UE la Chișinău, iar acum o să meargă la Comisia de la Veneția, care evident va spune că este o prostie, și după aia ei vor renunța la asta. Niște oameni responsabili nu făceau lucrul acesta, nu manipulau poporul și nu încercau să folosească în campanie electorală acest referendum”, a mai spus lidera PAS, Maia Sandu.

Amintim că, joi, magistrații Curții Constituționale au validat rezultatele referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019 pentru ambele întrebări supuse scrutinului.

Conform deciziei, din totalul de 2.803.608 de persoane înscrise în listele electorale de bază, la vot au participat 1.144.261 de alegători sau 39,78%, dintre care 744.529 au votat „Pentru” la întrebarea „Sînteți pentru reducerea numărului de deputați în Parlament de la 101 la 61?”, iar 266.188 de persoane au votat „Contra”.

Pentru întrebarea „Sînteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?” supusă referendumului, la votare au participat 1.143.397 alegători sau 39,74 la sută. Astfel, 808.206 de persoane au votat „Pentru”, iar 202.497 de persoane au votat „Contra”.

Potrivit președintelui Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •