Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) precizează, într-un comunicat de presă, că nu le-a permis celor 15 deputați să-l viziteze astăzi pe Gheorghe Petic în penitenciarul nr. 17 nu doar pentru că este zi sanitară, dar și pentru că parlamentarii aleși ai blocului ACUM nu au prezentat o hotărâre a Biroului permanent. Totodată, ANP menționează că instituția nu a fost anunțată referitor la această vizită.

„Astăzi, 18 martie 2019 la Penitenciarul nr.17-Rezina a fost declarată zi sanitară, potrivit unui grafic prealabil, aprobat la începutul anului curent. Cu toate acestea, administrația penitenciarului a recepționat coletul adus deținutului Petic, în baza art. 211 al Codului de executare”, se arată în comunicatul emis de ANP.

Totodată, instituția susține că administrația Penitenciarului nr.17-Rezina nu este în drept să autorizeze întrevederea cu preveniții din penitenciar fără permisiunea specială a organului de urmărire penală sau a instanței de judecată în procedura căreia se află cauza penală.

În comunicatul publicat de ANP mai este notat faptul că deputatul are dreptul de a vizita orice organ de stat şi obștesc, orice unitate, în modul stabilit de Biroul permanent, însă deputații nu au prezentat o hotărâre a Biroului permanent în sensul celor solicitate în cerere.

„De asemenea, menționăm că, potrivit art. 181 alin. (1) din Codul de executare, unii demnitari, inclusiv deputații în Parlament, pot vizita instituțiile penitenciare în scopul exercitării atribuțiilor de serviciu. Asemenea vizite, evident pot avea loc, fără permisiune specială, în cadrul controlului parlamentar cu respectarea prevederilor Regulamentului Parlamentului și înștiințarea prealabilă a administrației penitenciarului în vederea asigurării securității. Despre un control parlamentar nu am fost înștiințați. În același timp, menționăm că această normă legală nu vine să anuleze procedurile ce ține de vizitarea deținuților sau preveniților în mod individual, proceduri care urmează a fi respectate. Prin urmare, reiterăm imposibilitatea de acordare a întrevederii solicitate, ținând cont de dispozițiile prohibitive ale normelor citate supra”, conchid cei de la ANP.

Vedeți și: (VIDEO) „Zi sanitară”: 15 deputați, cu interdicție de a-l vizita pe Gheorghe Petic

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •