(VIDEO) Incidentele de la Orhei: Cum argumentează Poliția utilizarea gazelor lacrimogene
Inspectoratul General al Poliției (IGP) precizează, într-un comunicat de presă, că un angajat a fost bruscat de către un protestatar din fața sediului Judecătoriei Orhei și polițistul a fost nevoit să folosească gaze lacrimogene.
„În timpul ședinței de judecată, în jur de 50 de persoane au venit la sediul Judecătoriei Orhei, în susținerea inculpatului. După pronunțarea sentinței, la ora 12:35, polițiștii din grupul de comunicare a IP Orhei a cerut să fie deblocat accesul către sediul instanței, pentru transportarea lui Gheorghe Petic și au atenționat că, în caz contrar, se va aplica legea, dar nu s-a făcut uz de forță. Polițiștii au cerut repetat protestatarilor să deblocheze porțiunea de drum pe unde urma să treacă transportul, însă aceștia au menținut în mod ilegal blocajul. La 12:43, condamnatul a fost urcat în autospeciala escortei, iar angajații INP au deblocat ieșirea și au format un cordon pentru a permite deplasarea în siguranta autovehiculului”, se arată în comunicatul IGP.
Citiți și: Promo-LEX, după incidentele de la Orhei: „Aplicarea gazelor lacrimogene – o măsură disproporționată”
Potrivit Poliției, în timpul formării cordonului, un angajat al Inspectoratului Național de Patrulare a fost bruscat, inclusiv fizic, de unul dintre protestatari, amenințat cu răfuială fizică de către un bărbat din mulțime, iar polițistul a aplicat mijloacele speciale – gaze lacrimogene – pentru a opune rezistență agresiunilor și pentru a permite deplasarea transportului în deplina siguranță.
„Legalitatea acțiunilor polițistului urmează a fi examinată de procuratura din Orhei. De asemenea, INP va analiza imaginile video de la acest incident, din perspectiva posibilelor încălcări ale legii, dar și din perspectiva analizării modului de acțiune a angajaților săi”, se mai arată în comunicat.
Vedeți și: (VIDEO) Susținătorii lui Gheorghe Petic, atacați cu gaze lacrimogene de forțele speciale
Comentarii