Uniunea Europeană este atentă la angajamentele pe care și le-a asumat Republica Moldova, însă procesul politic de mai departe trebuie să se bazeze pe rezultatele alegerilor parlamentare și asta depinde de forțele politice de la Chișinău, transmite șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.

Acesta mai sune că UE nu are preferințe bazate pe persoane sau forțe politice concrete în ceea ce privește noul Guvern care se va forma.

„Nu suntem noi implicați și nu suntem noi participanți la acest proces care trebuie să ducă la formarea Guvernului nou. Este în mâinile forțelor politice din Moldova, iar, în ceea ce privește UE, noi nu avem preferințe bazate pe persoane sau forțe politice concrete. Relațiile noastre cu Republica Moldova sunt construite pe dialogul nostru cu autoritățile, care se bazează pe alegeri și cu un Guvern care este rezultat al scrutinului, precum și pe agenda pe care o avem împreună cu Republica Moldova în cadrul care este bazat pe Acordul de Asociere”, a declarat Peter Michalko la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public Moldova 1.

Totodată, oficialul european spune că UE este atentă la angajamentele pe care și le-a asumat Republica Moldova. Aceste angajamente țin de standarde democratice, statul de drept, dezvoltarea economică, cooperare comercială, pe reforme care trebuie să aibă loc pentru că ele sunt importante pentru ca viața cetățenilor să fie mai bună.

Peter Michalko susține că pentru UE este important să existe un Guvern care va avea în program îndeplinirea Acordului de Asociere.

„Nu suntem noi cei care putem să ne exprimăm concret, nu intrăm în politica internă. Dar suntem atenți la standarde, democrație și statul de drept, care sunt și angajamente ale Republicii Moldova”, a afirmat șeful Delegației UE.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •