Pachetul de legi propus de ACUM privind „dezoligarhizarea statului” nu poate fi înregistrat la Secretariatul Parlamentului; Motivul invocat

Autor: , in Politic / 25 martie, 2019, 13:26

Deputații blocului „ACUM Platforma DA și PAS”, Sergiu Litvinenco și Alexandru Slusari, au încercat să depună la Secretariatul Parlamentului o parte din pachetul de legi numit „dezoligarhizarea statului”, însă șefa Direcției generale documentare parlamentară a refuzat să înregistreze proiectele ca inițiative legislative, pe motiv că odată ce nu există conducerea Parlamentului, nu are cine pune ”viza” pe proiecte.

Litvinenco spune că vineri, împreună cu Alexandru Slusari, a mers la Secretariatul Parlamentului să depună o parte din pachetul antioligarhic – 2 proiecte de legi și 5 proiecte de Hotărâri ale Parlamentului, fiecare proiect având semnătura a 26 de parlamentari ai Blocului ACUM.

„Culmea tupeului. Șefa Direcției generale documentare parlamentară, Bubuioc Evelina, a refuzat să înregistreze proiectele ca inițiative legislative. Nu contează prevederile Constituției – art.73 – care spun că DEPUTAȚII AU DREPT DE INIȚIATIVĂ LEGISLATIVĂ. Nu contează prevederile Regulamentului Parlamentului – art.48 alin.(2) – care spun că proiectele de acte legislative şi propunerile legislative SE ÎNREGISTREAZĂ LA DIRECŢIA DOCUMENTARE PARLAMENTARĂ A SECRETARIATULUI PARLAMENTULUI. A refuzat și gata”, spune Litvinenco.

Potrivit deputatului, argumentul refuzului de a înregistra pachetul este că nu există conducerea Parlamentului, respectiv, nu are cine pune ”viza” pe proiecte.

„Ca să vă convingeți cât de ipocriți sunt cei din Secretariatul Parlamentului, voi veni cu 2 exemple. După alegerile din 30.11.2014, Președintele Parlamentului a fost ales la 23 ianuarie 2015. În perioada dintre ziua alegerilor (30.11.2014) și desemnarea Președintelui Parlamentului (23.01.2015), aceeași Direcție generală documentare parlamentară a înregistrat 18 proiecte de acte legislative. La fel s-a procedat și în 2010 – speakerul a fost ales pe 30.12.2010, pe când Direcția generală documentare parlamentară a înregistrat mai multe proiecte de acte legislative chiar și pe 28.12.2010. Această informație este disponibilă pe site-ul Parlamentului. O întrebare retorică – prin lipsirea deputaților de dreptul la inițiativă legislativă contrar prevederilor Constituției și legii, oare nu s-a comis nicio infracțiune de abuz în serviciu prevăzută de Codul penal”, susține Sergiu Litvinenco.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X