Proiectele de acte legislative prezentate de cei 26 de deputați ai blocului „ACUM Platforma DA și PAS”, privind „dezoligarhizarea statului” au fost înscrise în registrul de intrare al Parlamentului la 22 martie curent.

Conform unui comunicat remis de Secretariatul Parlamentului, direcția juridică a instituției urmează să se expună în perioada imediat următoare privind procedura și condițiile de introducere a documentelor vizate în procedură legislativă.

Sursa citată precizează că, proiectele de acte legislative și propunerile legislative se depun, prin cutumă, pe numele Biroului Permanent și se distribuie spre raportare și avizare prin dispoziția președintelui Parlamentului, potrivit Regulamentului Parlamentului.

De partea cealaltă, deputatul Sergiu Litvinenco spune că autorii proiectelor au respectat legea și au adresat proiectele Parlamentului și nu Biroului Permanent al acestuia. „Evident că respectarea legii și nerespectarea cutumei este motiv plauzibil de a nu înregistra proiectele ca inițiative legislative”, a reacționat deputatul la precizările Secretariatului Parlamentului.

Citește și: Pachetul de legi propus de ACUM privind „dezoligarhizarea statului” nu poate fi înregistrat la Secretariatul Parlamentului; Motivul invocat

După înregistrare, în cel mult 5 zile lucrătoare de la data includerii în procedura legislativă, proiectele de acte legislative, propunerile legislative, precum şi documentele menţionate la art.47 alin.(6) se plasează pe pagina web a Parlamentului.

De menționat că, vineri, deputații blocului „ACUM Platforma DA și PAS”, Sergiu Litvinenco și Alexandru Slusari, au încercat să depună la Secretariatul Parlamentului o parte din pachetul de legi numit „dezoligarhizarea statului”, însă șefa Direcției generale documentare parlamentară a refuzat să înregistreze proiectele ca inițiative legislative, pe motiv că odată ce nu există conducerea Parlamentului, nu are cine pune ”viza” pe proiecte.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •