RSF: China își extinde controlul asupra instituţiilor media şi în afara frontierelor

Autor: , in Cultură/Media / 25 martie, 2019, 15:21

China îşi extinde controlul asupra instituţiilor media şi în afara frontierelor, ceea ce reprezintă o ameninţare la adresa libertăţii presei în întreaga lume, a atras luni atenţia organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF), potrivit DPA, transmite Agerpres.

Beijingul controlează informaţii în afara teritoriului chinez în încercarea de a-şi impune vocabularul ‘corect ideologic’, pentru a combate criticile şi pentru a acoperi părţi din istoria sa, se arată într-un raport la ONG-ului de apărare a libertăţii presei.

Printre strategiile Chinei se numără modernizarea televiziunii sale internaţionale, cumpărarea unor cantităţi mari de reclame în media internaţionale şi infiltrarea în media străine.

În plus, China s-a folosit de şantaj, intimidări şi hărţuire la scară largă, mai arată raportul.

„În spiritul regimului de la Beijing, jurnaliştii nu ar trebui să fie o contra-putere, ci mai degrabă să servească propagandei statelor”, a precizat într-un comunicat directorul RSF, Christophe Deloire.

„Dacă democraţiile nu opun rezistenţă, propaganda în stil chinez va invada treptat media din întreaga lume, concurând cu jurnalismul aşa cum îl ştim”, a adăugat el.

Conform raportului, China exportă instrumente de cenzură şi de supraveghere, inclusiv motoare de căutare şi platforme de mesagerie instant, încurajând statele autoritare să îi copieze metodele represive.

China desfăşoară de mulţi ani campanii de dezinformare împotriva guvernului şi media din Taiwan pentru a-şi îndeplini obiectivul de a face din insula care se autoguvernează o parte a teritoriului său.

Beijingul a luat ca ţintă şi alte ţări cu mari populaţii de etnici chinezi, în special Singapore, conform raportului.

Unele instituţii media din Hong Kong se află acum sub controlul ferm al Beijingului, a adăugat RSF.

China s-a plasat pe locul 176 din 180 în Indexul Libertăţii Presei în Lume pe 2018 realizat de RSF.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X