Un candidat la alegerile din Israel spune că nu va ezita să utilizeze forța împotriva Iranului

Autor: , in Externe / 25 martie, 2019, 18:52

Candidatul centrist în alegerile legislative din Israel, Benny Gantz, a afirmat luni, la Washington, că dacă va ajunge prim-ministru nu va ezita să utilizeze forţa contra Iranului „în cazul în care va fi necesar”, informează AFP, potrivit Agerpres.

Adresându-se puternicului lobby pro-israelian AIPAC, fostul şef al Statului Major israelian care se va confrunta cu premierul aflat la sfârşit de mandat Benjamin Netanyahu în scrutinul din 9 aprilie a promis de asemenea că armata statului evreu va continua să ţină sub control securitatea în Cisiordania.

Benny Gantz a salutat decizia şefului guvernului israelian, prezent la rândul său în capitala SUA, de a-şi scurta vizita imediat după întrevederea prevăzută să o aibă luni cu preşedintele american Donald Trump, în urma unui atac cu rachete din Gaza care s-a soldat cu mai mulţi răniţi la nord de Tel Aviv. „Mă voi întoarce la rândul meu în Israel astăzi pentru a susţine poporul nostru şi, dacă e nevoie, pentru a lupta pentru el”, a spus Gantz.

Opozantul, aflat în fruntea unei alianţe centriste care îl pune în dificultate pe Benjamin Netanyahu, şi-a afişat fermitatea. „Îi spun de pe această scenă regimului iranian: niciodată nu vă vom autoriza să vă instalaţi în Siria (…), să dezvoltaţi arme nucleare. Cu mine, nu veţi putea deveni o putere regională şi nu voi ezita să folosesc forţa în cazul în care va fi necesar”, a declarat el.

Dezvoltându-şi poziţia asupra conflictului israeliano-palestinian, el s-a declarat deschis păcii „cu orice lider arab cinstit”. Însă „responsabilitatea pentru securitatea teritoriului Israelului va rămâne în mâinile forţelor de apărare israeliene şi doar ale lor”, a adăugat el.

În faţa lui Benjamin Netanyahu, acuzat că divizează societatea israeliană şi anchetat în mai multe dosare, Banny Gantz a insistat de asemenea asupra „unităţii” necesare şi asupra „luptei împotriva corupţiei”. „Forţa şi puterea trebuie să fie însoţite de o moralitate foarte ridicată”, a pledat el.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X