Inițiativa cu care a venit ieri Blocul ACUM, de a-și asuma guvernarea, pare să fi dinamizat puțin scena politică de la Chișinău, intrată într-o perioadă de letargie după 24 februarie. Și discuțiile care au avut loc cu președintele Igor Dodon au contribuit serios la asta.

De remarcat este și reacția lui Plahotniuc, una extrem de vehementă la adresa celor din ACUM, cărora le-a amintit că el le-a „oferit funcții”, dar a fost refuzat, iar acum i-a acuzat că vor să se „pricopsească” cu salarii, mașini, pază și secretare. Aceste afirmații, dacă mai era nevoie, dovedesc faptul că niciun fel de discuție nu poate exista între cele două entități.

Așadar, rămân formulele PD-PSRM sau așa-zisul vot tehnic ACUM-PSRM. Pentru că e clar că asumarea guvernării de ACUM nu e nimic altceva decât o mutare politică, fără absolut nicio șansă de realizare.

Nu cred nici că Plahotniuc este interesat acum de o formulă cu Shor și deputați cumpărați din alte fracțiuni. Pentru PD soluția mult mai bună e reprezentată de anticipate, dar asupra acestei idei voi reveni mai jos.

Jocul dublu al lui Dodon

Interesantă în toate aceste jocuri este poziția lui Igor Dodon. După ce joia trecută l-am văzut la o emisiune vorbind despre anticipate „în alte condiții”, „condiții pe care să le decidă deputații”, ieri a repetat această idee. Este clar că Dodon se referă la schimbarea sistemului de vot, în condițiile în care mixtul a dezavantajat în mod clar socialiștii, trăgând partidul în jos și pe lista națională.

Este cu siguranță un semnal pentru cei de la ACUM, care au fost totuși cei mai dezavantajați de mixt și sunt, de departe, cei mai interesați să revină la proporțional.

Totuși Dodon a transmis și un semnal pentru Plahotniuc. A tot repetat varianta dizolvării Parlamentului la 15 aprilie. Una care i-ar conveni perfect PD-ului, pentru că ar însemna că anticipatele se vor desfășura în același timp cu localele.

Mai mult, dizolvarea Parlamentului la 15 aprilie înseamnă că nu vor fi alese structurile de conducere ale Parlamentului, respectiv va rămâne sistemul mixt.

Ce ar însemna anticipate simultan cu localele, cu sistem mixt

Spuneam și acum două săptămâni că dacă absolut nimic nu se schimbă la acest capitol, adică anticipate la sfârșit de iunie, cu sistem mixt, aceeași Comisie Electorală, aceeași Curte Constituțională, aceleași reguli din codul electoral, pentru PD nu va fi decât o finală după un bun antrenament efectuat la 24 februarie. Doar că în finală se vor mai adăuga câteva piese grele.

Pentru că la 24 februarie PD-ul a pierdut vreo 7-8 circumscripții „la mustață” în fața socialiștilor și ACUM. Cu o mobilizare mai bună, mai multe voturi furate, mai mulți porci, mai mult vin, mai mulți bani, mai multe scrisori și mai multă dedicație din partea miilor de consilieri și primari, rezultatul devine unul destul de previzibil. De data aceasta aleșii locali vor avea în joc propriile fotolii, iar râvna de care vor da dovadă va fi și mai accentuată.

Mai ales după ce Plahotniuc a înțeles că poate să-și bată joc după cum poftește de un exercițiu numit „alegeri”, pentru că niște băieți cu costume scrobite, coafuri impecabile și serviete scumpe oricum vor zice că „au fost încălcări, dar scrutinul a fost competitiv”, iar apoi vor pleca în bine-meritatele vacanțe după chinul de câteva săptămâni de aici.

Exemplul din circumscripția Cimișlia, acolo unde este demonstrat că s-au furat voturi pentru a-l face pe Diacov câștigător, arată clar cât de ușor poți frauda.

Ce ar însemna anticipate mai târziu, cu sistem proporțional

Lucrurile s-ar schimba semnificativ dacă ACUM ar obține voturile socialiștilor, pentru că din altă parte nu pot veni, după cum a recunoscut-o recent și Andrei Năstase, pentru pachetul cu cele 8 inițiative legislative.

Cele mai importante în contextul unor anticipate sunt „demiterea tuturor membrilor CEC” și „revenirea la sistemul proporțional de vot”.

Deja niște anticipate împinse undeva în toamnă, măcar cu aceste două schimbări, ar însemna cu totul altceva, în special pentru cei de la ACUM, care ar fi ranforsați din alegerile locale, acolo unde ar putea câștiga cel puțin câteva zeci de primării și mii de consilieri de toate nivelurile.

PD-ul, care are astăzi peste 90% din primari și consilieri, cu siguranță va ieși cu un rezultat mai modest din locale. Dar adevărata lovitură pentru gruparea lui Plahotniuc ar veni de la schimbarea sistemului de vot și desfășurarea alegerilor într-un mediu mult mai sănătos, cu o altă componență a CEC. În astfel de condiții, 30 de mandate pentru PD ar fi un vis irealizabil, iar scorul său electoral chiar s-ar putea înjumătăți.

Și socialiștii ar trebui să fie interesați de un astfel de scenariu, pentru că ei au pierdut în câteva fiefuri obișnuite, din nord și sud, tocmai în fața PD-ului.

Radicale ar fi schimbările dacă ACUM va primi susținere pentru întreg pachetul legislativ, care vizează și schimbări în conducerile CNA, Procuraturii și SIS.

Strategia de mai departe a celor de la ACUM ar trebui să pornească de la aceste premize. Au venit cu un pachet legislativ foarte interesant, dar fără susținere parlamentară totul nu va rămâne decât la capitolul de „intenție frumoasă”.

Deoarece și varianta despre care nu prea am vorbit, pentru că nu o văd astăzi cu șanse reale de realizare, cu 4 ani de opoziție pentru ACUM, promovată intens de unii comentatori, perioadă în care Plahotniuc să guverneze de unul singur sau cu socialiștii, ar însemna dezastru pentru Republica Moldova. Dictatura ar fi practic desăvârșită, iar câți oameni vor pleca în acest timp definitiv de aici putem doar intui. Vor fi zeci sau sute de mii?

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here