Guvernul din Portugalia, criticat că a devenit o afacere de familie; Cum răspunde premierul

Autor: , in Externe / 29 martie, 2019, 19:18

Premierul socialist portughez Antonio Costa s-a văzut nevoit vineri să respingă acuzaţiile de nepotism la adresa guvernului său, în contextul polemicii create în jurul legăturilor de familie dintre membrii cabinetului, relatează AFP, citată de Agerpres.

„A face parte din aceeaşi familie nu înseamnă neapărat să ai aceleaşi păreri în toate privinţele”, a asigurat Costa într-un interviu acordat postului de radio TSF şi ziarului Diario de Noticias ce urmează să fie publicat integral sâmbătă.

„Endogamia în cadrul guvernului necesită o dezbatere serioasă”, a titrat vineri cotidianul Publico. „Această endogamie duce la o închidere care dăunează calităţii vieţii publice”, a avertizat într-un editorial directorul cotidianului, Manuel Carvalho.

În februarie, la cea mai recentă remaniere ministerială, Antonio Costa a promovat-o pe secretara de stat adjunctă la cancelaria prim-ministrului, Mariana Vieira da Silva, în postul de ministru pentru Preşedinţia consiliului de miniştri, tatăl acesteia, Jose Antonio Vieira da Silva, fiind ministru al muncii de la formarea guvernului, în noiembrie 2015. Acesta din urmă, economist în vârstă de 65 de ani, este un veteran al politicii portugheze şi a mai fost ministru al muncii şi al economiei în guvernele socialiste precedente conduse de Jose Socrates (2005-2011).

După al doilea val de incendii forestiere din 2017, soldat cu peste 100 de morţi, în fruntea Ministerului de Interne a fost numit Eduardo Cabrita, a cărui soţie, Ana Paula Vitorino, deţinea din 2015 portofoliul afacerilor marine.

Polemica a izbucnit însă doar după ce media locale au dezvăluit, în ultimele zile, şi alte legături de rudenie între membri ai guvernului. Astfel, de exemplu, soţia noului ministru pentru infrastructură şi locuinţe a fost numită şef de cabinet al succesorului acestuia în postul de secretar de stat pentru afaceri parlamentare.

Liderul opoziţiei de centru-dreapta, Rui Rio, a evocat o „avalanşă de cazuri” specifică „lumii a treia”, chemându-i pe alegători să aplice „sancţiuni politice” la alegerile din acest an.

După alegerile europene din mai, portughezii vor fi chemaţi din nou la urne la 6 octombrie pentru a-şi alege parlamentul, iar în fruntea sondajelor se află Partidul Socialist al lui Costa, care însă cel mai probabil nu va fi în măsură să obţină singur o majoritate absolută. În prezent, socialiştii guvernează în cadrul unei alianţe inedite cu stânga radicală.

Politologul Antonio Costa Pinto, cercetător la Universitatea din Lisabona, a avertizat că opinia publică percepe astfel de practici drept clientelism şi, dată fiind perioada preelectorală, opoziţia va profita de această temă care „nu este nouă în sine”. „Este caracteristic pentru viaţa politică portugheză să fie extrem de elitistă”, a menţionat Costa Pinto, în timp ce colegul său Luis de Sousa a explicat pentru postul TV Sic că această situaţie „le creează o imagine proastă politicienilor, în care portughezii deja au foarte puţină încredere”.

Mai mult, imaginea de elită politică este neavenită în Portugalia în condiţiile în care, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), aşa-zisul „ascensor social” pare să se afle în pană în această ţară. Într-un studiu datat iunie 2018, OCDE a conchis că în Portugalia „copiii celor aflaţi în funcţii de conducere au de cinci ori mai multe şanse de a ocupa la rândul lor funcţii de conducere decât copiii de muncitori, mult mai mult faţă de media statelor din OCDE, şi invers, 55% dintre copiii de muncitori devin la rândul lor muncitori, faţă de 37% media OCDE.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X