(VIDEO) Trupa Rammstein, criticată dur pentru ultimul clip; Ce s-a întâmplat în „Deutschland”

Autor: , in Cultură/Media / 30 martie, 2019, 13:29

Trupa germană Rammstein, adeptă a provocărilor, se confruntă cu un nou val de critici după difuzarea unui videoclip în care membrii grupului apar îmbrăcaţi ca prizonieri ai unui lagăr de concentrare, informează Agerpres.

„Regia muzicienilor de la Rammstein, care apar îmbrăcaţi ca nişte deţinuţi ai unui lagăr de concentrare condamnaţi la moarte, reprezintă o încălcare a unei linii roşii”, a declarat reprezentantul pentru chestiuni antisemite din guvernul german, Felix Klein, citat în ediţia de joi a cotidianului Bild Zeitung.

„Dacă acest lucru nu ar trebui să servească altui scop decât pentru a promova vânzările noului album (al trupei Rammstein, n.r.), aş crede că este vorba despre o utilizare de prost gust a libertăţii artistice”, a adăugat el.

„Grupul Rammstein a depăşit limitele cu acest videoclip”, a declarat Charlotte Knobloch, fosta preşedintă a Consiliului central al evreilor şi personalitate de prim rang a comunităţii evreieşti din Germania. „Modul în care Rammstein deturnează suferinţa şi uciderea a milioane de oameni în scopuri care ţin de divertisment este frivol şi abject”, a adăugat ea.

Debutul acestui videoclip, care promovează următorul album al grupului german, intitulat „Deutschland”, difuzat pe site-ul formaţiei, îi prezintă pe membrii trupei îmbrăcaţi în ţinute care reamintesc de cele purtate de deţinuţii din lagărele naziste, cu frânghii în jurul gâturilor, aşteptând să fie spânzuraţi.

Solistul trupei, Till Lindeman, are o dâră de sânge pe obraz, ce provine de la o plagă în zona ochiului drept. Unul dintre chitariştii formaţiei germane poartă „steaua galbenă” (etichetă aplicată pe hainele evreilor din zonele cucerite de nazişti, n.r.) pe haină.

„Holocaustul nu trebuie să fie utilizat în scopuri publicitare”, a declarat unul dintre liderii Partidului Liberal Democrat (FDP), Alexander Graf Lambsdorff.

Înfiinţat în 1994 de muzicieni originari din fosta Republică Democrată Germană, Rammstein – al cărui nume reprezintă o trimitere la o catastrofă aeriană petrecută în baza aeriană din oraşul omonim în 1988 – este unul dintre cele mai cunoscute grupuri rock germane pe plan mondial. Cele şase albume de studio lansate până în prezent de trupa Rammstein s-au vândut în peste 20 de milioane de copii.

Formaţia germană este renumită pentru reprezentaţiile sale spectaculoase de pe scenă, dublate de ample efecte pirotehnice, dar şi pentru predilecţia sa faţă de arta provocării, care i-a adus deja mai multe acuzaţii de apropiere de ideologia nazistă. Membrii trupei au respins însă întotdeauna cu fermitate astfel de acuzaţii.

Rammstein a stârnit un scandal uriaş după ce a folosit într-un videoclip din 1998 imagini dintr-un film de propagandă nazistă, „Olympia”, realizat de actriţa şi regizoarea Leni Riefenstahl.

Într-un interviu acordat în 2006 revistei Playboy, Till Lindeman a declarat că grupul nu va mai repeta acea experienţă. „Pentru că m-am săturat de acuzaţii potrivit cărora noi am fi un grup al dreptei dure”, a precizat muzicianul german.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X