Cum comentează Andrei Năstase scrisoarea ambasadorului SUA către noul Parlament

Autor: , in Politic / Populare / 31 martie, 2019, 11:45

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, consideră că scrisoarea pe care ambasadorul SUA,  Dereck J. Hogan, a transmis-o deputaților noului Parlament, este doar „un punct de vedere” și nu reprezintă vreo imixtiune în politica de la Chișinău.

„Categoric nu. Din punctul meu de vedere nu este o implicare. SUA și-au spus cuvântul. Este țara care ne-a susținut în drumul nostru spre integrarea europeană, spre edificarea statului de drept. Nu s-au implicat în campania electorală, nu s-au implicat în cadrul acestor alegeri. În momentul în care au fost preluate mandatele și s-a văzut clar că în Parlamentul Republicii Moldova există o anumită construcție, a venit cu un anumit punct de vedere”, a declarat Andrei Năstase.

Vorbind despre acuzațiile MAE rus, care au calificat scrisoarea ambasadorului american drept o încercare de a influența crearea unei majorități parlamentare la Chișinău, Năstase a spus că nu ar vedea o problemă dacă „ambasadorul rus ar veni cu punctul său de vedere”.

„Am văzut și în discuțiile cu ambasadorii UE punctele lor de vedere. Nu văd nicio imixtiune în politicul moldovenesc”, a precizat liderul Platformei DA.

El a mai spus că „niciodată” niciun ambasador nu a încercat să-i spună ce are „de făcut”, să accepte o coaliție cu PD sau „cu cine ar trebui să se așeze la masa de negocieri”.

„Eu nu cred că acești oameni apelează la asemenea mijloace. Eu comunic cu ambasadorii de prin 2011. Niciodată nu am avut asemenea abordări”, a mai spus Năstase.

Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, a trimis un mesajul noului Parlament format în urma alegerilor din 24 februarie, în care declară că Statele Unite rămân prieten fidel al poporului moldovean.

În adresarea sa ambasadorul subliniază că țara are nevoie de un Parlament funcțional și un Guvern credibil și recomandă tuturor partidelor care au acces în Parlament să se concentreze pe beneficiul public.

„Pentru a soluționa problemele cheie cu care se confruntă țara și pentru a conlucra cu partenerii internaționali, Moldova trebuie să aibă un Guvern credibil cu un Parlament deplin funcțional. Prin urmare, îndemnăm la un proces de formare a guvernului cât mai transparent posibil. În plus, toate partidele ar trebui să se concentreze pe beneficiul public și să lucreze pentru a obține încrederea poporului Moldovei și a partenerilor internaționali”, se arată în mesajul ambasadorului.

În schimb ministerul de Externe de la Moscova a văzut această scrisoare drept o implicare „în mod categoric și fără scrupule” în procesul de formare a coaliției de guvernare de la Chișinău, după alegerile parlamentare.

Comentând scrisoarea trimisă de Ambasador parlamentarilor moldoveni, Zaharova a declarat că documentul are un caracter „direct și cinic”.

„În scrisoare se menționează direct că singura cale corectă pentru a asigura o viață mai bună cetățenilor acestui stat este consolidarea relațiilor cu SUA și Europa, dar celelalte probleme pot fi rezolvate pe calea revenirii la valorile occidentale”, a spus Zaharova

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X