Slovacia are în premieră o președintă. Victorie fabuloasă a unei activiste anticorupție, pro-UE

Autor: , in Externe / Populare / 31 martie, 2019, 12:10

Sondajele efectuate la ieșirea de la urne și primele rezultate parțiale arată că Zuzana Caputova a câștigat a doua rundă a alegerilor prezidențiale din Slovacia.

Zuzana Caputova, o activistă anticorupție, cu mesaj pro-UE, a câștigat alegerile prezdențiale din Slovacia, devenind astfel prima președintă a țării.

Avocata era creditată cu 57,6% după numărarea a 14% din voturi, contracandidatul său, Maros Sefcovic, omul partidului aflat la guvernare, adunând doar 42,4%.

În urmă cu două săptămâni, Caputova câștigase foarte clar primul tur al alegerilor prezidenţiale din Slovacia, cu 40,6% din voturi.

Votul pentru Zuzana Caputova exprimă nemulțumirea electoratului față de acțiunile partidului Smer aflat la guvernare, care a fost ținta protestelor organizate după asasinarea jurnalistului Ján Kuciak și a logodnicei sale.

Zuzana Caputova a dus o campanie de succes, sub sloganul ”să luptăm împreună împotriva răului!”. Mesajul a avut ecou în rândul electoratului care a ieșit în stradă după asasinarea lui Kuciak, care investiga legăturile dintre oficiali ai statului și oameni de afaceri.

Popularitatea guvernului a scăzut dramatic în ultima vreme pe fondul acuzațiilor de corupție. Și asta în ciuda unor performanțe economice rezonabile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X