Sursă foto: Zero Hedge

Marine Le Pen, lidera Adunării Naţionale (Rassemblement National, RN, ex-Frontul Naţional), extrema dreapta franceză, a declarat că partidul său va începe strângerea de fonduri de la susţinători în vederea campaniei pentru alegerile europarlamentare din luna mai, după ce a eşuat în tentativa de a obţine un credit bancar, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Se anticipează că formaţiunile naţionaliste, eurosceptice şi antiimigraţie vor obţine câştiguri electorale importante la scrutinul europarlamentar, iar RN se află aproape la egalitate în opţiunile de vot cu partidul prezidenţial La Republique en Marche.

RN se confruntă însă cu dificultăţi financiare: este puternic îndatorat şi are conturile închise în Franţa de bănci care au refuzat să-şi motiveze decizia.

Partidul rămâne de asemenea marcat de chestiunea unui împrumut din Rusia care a contribuit la finanţarea campaniei prezidenţiale a liderei sale în 2017.

‘Nu avem altă opţiune decât să ne adresăm poporului francez şi să cerem să împrumutăm bani pentru un an spre a ne finanţa campania’, a declarat Marine Le Pen pentru site-ul de ştiri LCI.

Partidul sperase să atragă un credit bancar de 4 milioane de euro, dar tentativa nu a avut succes şi RN încearcă acum să strângă fonduri prin împrumuturi sau donaţii de la susţinători, a indicat Le Pen.

Criza de bani a RN i-ar putea afecta capacitatea de a organiza o campanie naţională şi de a câştiga sprijin dincolo de nucleu dur al susţinătorilor lui Le Pen.

După ce Macron a reconfigurat peisajul politic din Franţa prin victoria la prezidenţiale în 2017, care a dat o grea lovitură blocurilor tradiţionale de centru-dreapta şi centru-stânga ce au dominat scena politică timp de decenii, alegerile pentru Parlamentul European se conturează drept o confruntare între partidul prezidenţial şi cel condus de Marine Le Pen.

Un sondaj Ifop-Fiducial din această săptămână arată un scor de 22,5% pentru La Republique en Marche şi de 21% pentru RN.

Partidul prezidat de Marine Le Pen nu este singurul care caută sprijin financiar public. Duminică, partidul stângii radicale France Insoumise (Franţa nesupusă) a declarat că a strâns 300.000 de euro în primele ore de la lansarea unei apel de strângere de fonduri.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here