Președintele Igor Dodon a declarat marți, după discuții cu liderii fracțiunilor PSRM și PD, că nu crede posibilitatea creării unei coaliții și că șansele ca să avem în acest an alegeri anticipate sunt de 50%.

Mai mult decât atât, Dodon a înaintat și o dată la care ar putea dizolva Parlamentul, 15 aprilie, în condițiile în care fracțiunile nu ajung la un consens privind formarea unei majorități în Legislativ.

Potrivit articolului 85 (1) al Constituției, „în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul”.

În acest sens Constituția îi oferă spațiu de manevră președintelui, care ar putea dizolva Parlamentul la mijlocul lunii aprilie, chiar dacă nu ar fi îndeplinită condiția celor trei luni.

Asta deoarece la mai bine de 30 de zile de la validarea mandatelor noilor deputați Parlamentul nu ar deveni funcțional, iar dacă majoritatea fracțiunilor ar fi de acord cu dizolvarea Legislativului, în cadrul consultărilor cu președintele, atunci șeful statului poate aplica această prevedere.

Când ar avea loc anticipatele

Potrivit codului electoral, „în cazul dizolvării Parlamentului, prin acelaşi decret al Preşedintelui Republicii Moldova, se stabileşte data alegerii noului Parlament. Alegerile anticipate vor avea loc peste cel puţin 60 de zile, dar nu mai târziu de 3 luni de la dizolvarea Parlamentului.

Așadar, în cazul în care Dodon dizolvă Parlamentul la 15 aprilie, atunci alegerile anticipate pot avea loc doar în perioada 15 iunie – 15 iulie.

Perioada ar coincide și cu alegerile locale, care potrivit legislației, trebuie să se desfășoare în perioada 14 iunie 14 septembrie.

Totuși, codul electoral prevede că data alegerilor locale poate fi stabilită doar prin hotărâre a Parlamentului, cu cel puțin 60 de zile înainte de desfășurarea scrutinului.

Astfel, pentru ca alegerile locale și parlamentare să se poate desfășura în aceeași zi, președintele ar trebui să aștepte o hotărâre a Legislativului în acest sens și apoi să dizolve Parlamentul.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •