ACUM îi cere lui Grișciuc să-și retragă o sesizare depusă la CC: Se încearcă sporirea accesibilității țigărilor pentru copii

Autor: , in Politic / Social / 5 aprilie, 2019, 14:59

Reprezentanții blocului ACUM și activistul civic Rodion Gavriloi, membru al Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, susțin că, prin intermediul ex-deputatului PPEM Simion Grișciuc, se încearcă abrogarea prevederilor Legii privind controlul tutunului, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie curent și interzic comercializarea produselor de tutun în raza a cel puțin 200 m de la orice instituție de învățământ și medico-sanitară de către unități comerciale cu suprafața mai mică de 20 de metri pătrați. Aceștia îi solicită să își retragă sesizarea depusă la Înalta Curte.

„Considerăm extrem de gravă încercarea domnului Grișciuc, fost director al Tutun-CTC, de a spori accesibilitatea țigărilor pentru copii și adolescenți. Acesta a depus pe 13 martie 2019, pe finalul carierei sale de deputat, o sesizare la Curtea Constituțională, care urmează a fi examinată pe 8 aprilie și există riscul ca CC să dea curs cererii domnului Grișciuc. În acest caz, dincolo de sporirea accesului la produse de tutun s-ar putea ca prin analogie să fie permisă comercializarea produselor de alcool de către gherete. Există riscul să ajungem în situația în care produsele de tutun și alcool să ajungă să fie vândute în imediată vecinătate a instituțiilor medicale și de învățământ”, se arată într-un comunicat emis de ACUM.

Prin urmare, aceștia îl îndeamnă pe Grișciuc să-și retragă sesizarea de la Curtea Constituțională, iar pe Iurie Leancă, președintele PPEM și al Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, să transmită Curții Constituționale poziția Consiliului pe subiectul sesizării lui Grișciuc și să condamne public încercările repetate ale acestuia de a submina Legea privind controlul tutunului. Totodată, ei îi cer primarului interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, vicepreședintele formațiunii, să asigure implementarea Legii privind controlul tutunului și să aplice amenzile prevăzute de legislație gheretelor care continuă să comercializeze produse de tutun în vecinătatea instituțiilor medicale și de învățământ.

Citiți și: Activişti civici: Majoritatea gheretelor care vând ţigări în Chişinău încalcă legea

Dan Perciun a subliniat că ultimele studii realizate demonstrează că circa 22% dintre tinerii fumători procură țigări anume de la gherete, iar în Chișinău acestea sunt peste 400.

Magistrații de la Curtea Constituțională urmează să examineze sesizarea lui Grișciuc luni, 8 aprilie, la ora 10:00.


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *