Deputatul Partidului Socialiștilor (PSRM) Ion Ceban declară după discuția avută cu reprezentanții Blocului ACUM Platforma DA și PAS, deputații Mihai Popșoi și Alexandru Slusari, că intențiile socialiștilor au fost și rămân serioase, că nu își doresc organizarea alegerilor anticipate, însă nici nu pot accepta toate condiționalitățile blocului.

Mai mult, socialiștii se arată nedumeriți de faptul că, conducerea blocului nu a binevoit să vină la această discuție, iar cei delegați nici nu au citit pachetele delegi propuse miercuri de socialiști.

„Intențiile noastre au fost și rămân serioase. Nu ne dorim alegeri anticipate, dar dacă nu va exista altă soluție atunci nu vedem cum am putea repara aceste lucruri în viitorul cel mai apropiat. Un lucru regretabil este rigiditatea reprezentanților blocului ACUM referitor la eventuale discuții. Noi am încercat să fim foarte flexibili, am spus că suntem gata să examinăm toate propunerile lor și ce nu am fi gata să examinăm și am vrut să aflăm poziția lor vizavi de coaliția majoritară, singurul lucru posibil pentru a iniția și a avans în crearea unei guvernări stabile în Republica Moldova”, a declarat Ion Ceban, după discuție.

Socialistul se declară surprins de faptul că blocul ACUM insistă pe funcția de speaker și cea de premier.

„Nu există astfel de experiențe. Ne gândeam că asta ar fi o chestiune legată de poziționarea lor politică. Dar astăzi vedem că lucrurile sunt expuse în cel mai serios mod și, din perspectiva noastră, este regretabil acest lucru”, a mai spus socialistul.

În context, Ceban a anunțat că poziția blocului ACUM va fi analizată în cadrul ședinței de vineri a Consiliului Republican al PSRM, iar ulterior se va lua o decizie.

„Am luat act și vom expune această poziție mâine în cadrul ședinței Consiliului Republican. Am rămas surprinși că nu s-a citit scrisoarea expediată și nu se știe conținutul ei. Niciun proiect de lege nu a fost citit. Nu știu cât de serios este să vii să discuți soarta țării în astfel de condiții. Noi suntem flexibili pentru a discuta despre proiectele blocului ACUM, dar vrem să se țină cont și de proiectele noastre prezentate ieri în spațiul public. Decizia finală urmează să fie luată de Consiliul Republican”, a adăugat socialistul Ion Ceban.

De partea cealaltă, deputatul din partea blocului ACUM, Mihai Popșoi, spune că blocul așteptăm un mesaj clar din partea PSRM privind o coaliție cu PDM.

„Am văzut deschidere pentru discuții, pentru completarea pachetului de legi, dar nu este clar dacă este disponibilitate de a vota acest pachet de lege. Dacă există decizia de a intra într-o luptă crâncenă cu regimul trebuie să se vadă. Ne pune în gardă dorința PSRM de a forma o coaliție și a partaja funcțiile”, a declarat Popșoi.

În aceeași ordine de idei, Alexandru Slusari spune că blocul ACUM fot mandatat pentru dezoligarhizarea țării și mai puțin contează funcțiile.

„Noi am fost mandatați pentru dezoligarhizarea țării, guvernată de Plahotniuc care vrea cu orice preț să rămână la guvernare, inclusiv prin alegeri anticipate. Noi avem nevoie să realizăm agenda antioligarhică. Nu ne intesează funcții de dragul funcțiilor și coaliție cu PSRM. Noi am subliniat că nu vedem coaliție cu ei, dar suntem gata să discutăm cu toți care sunt disponibili să contribuie la eliberarea acestui stat din starea de frică. Așteptăm reacția PSRM. Suntem disponibili să căutăm soluții de dezoligarhizare a țării chiar și în condițiile în care PSRM merge la alegeri anticipate pe sistemul mixt, care îi dezavantajează. Nu deviem de la agenda oamenilor, cu care am fost delegați în Parlament”, a conchis Alexandru Slusari.

După discuții cele două formațiuni nu au ajuns la o concluzie, socialiștii urmând ase expune mâine după ședința Consiliului Republican.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here