Consiliul Republican al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a decis că dorește să creeze majoritate parlamentară cu blocul ACUM și să formeze Guvern majoritar și nu minoritar așa cum își doresc cei din bloc. În cazul în care nu se va reuși acest scenariu, socialiștii spun că vor opta pentru alegerile anticipate.

Șeful statului, Igor Dodon, care declară că este liderul informal al socialiștilor a ales să anunțe ce au decis aceștia în cadrul ședinței Consiliului Republican al formațiunii.

„Suntem disponibili să creem majoritate parlamentară, cu Guvern funcțional, nu minoritar, cu blocul ACUM. Dacă nu, atunci mergem la alegeri parlamentare”, a transmis Dodon după Consiliul Republican al PSRM.

Șeful statului spune că nu va accepta un guvern minoritar așa cum își dorește blocul ACUM. Mai mult, în cadrul unui asemena guvern socialiștii își doresc șefia la ministerele de Externe, Interne, Apărării și funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare. De asemena, socialiștii insistă pe funcția de speaker, cu candidatura Zinaidei Grecianîi.

„Condițiile principiale, care nu pot fi supuse interpretării țin de pachetul de legi care a fost propus de către Executivul Politic al PSRM – pensiile, capitalul matern, anularea legii miliardului, audiovizualul, pachetul de legi cu Găgăuzia și funcționarea limbilor, în special cea ce ține de statutul limbii ruse. Apoi, este vorba de revenirea la competențele președintelui Republicii Moldova la situația din 1 octombrie 2016, în special în ceea ce ține de domeniul securității. Revenirea SIS în subordine președintelui. Este logic deoarece PSRM a adunat peste 1,5 milioane de semnături în favoarea trecerii la forma de guvernare prezidențială. Dar ca varianță intermediară se propune revenirea la competențele de până la 1 octombrie 2016”, a mai spus Dodon.

„PSRM rămâne pe poziția fermă de a obține funcția de speaker a Parlamentului, funcție pentru care este delegată Zinaida Grecianîi. PSRM este gata să delege în viitorul guvern reprezentanți pe 4 domenii. Este vorba de ministerele Afacerii Externe, Afacerilor Interne, Apărării și vicepremierul responsabil de Reintegrarea țării”, a mai spus Igor Dodon.

Acesta a precizat că PSRM nu a examinat astăzi variantă de coaliție cu PDM.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here