Poroșenko și Zelenski, în campanie la Berlin și Paris

Autor: , in Externe / 13 aprilie, 2019, 09:56

Cei doi pretendenţi la funcţia de preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko şi Volodimir Zelenski, s-au deplasat vineri la Berlin şi Paris, cu noua zile înaintea celui de-al doilea tur de scrutin, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În timp ce preşedintele ucrainean Poroşenko discuta în capitala Germaniei cu cancelarul Angela Merkel despre aspecte de securitate, cooperare economică şi investiţii, actorul de comedie Volodimir Zelenski era primit la Paris de preşedintele Emmanuel Macron.

„A fost o reuniune foarte pozitivă. O întâlnire pentru a se cunoaşte şi a face schimb de opinii despre dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi despre ţară”, a comentat la sfârşitul întrevederii şeful de campanie al candidatului favorit în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, Ivan Bakanov.

Conform acestuia, discuţia care a durat aproximativ o oră s-a concentrat pe procesul de pace din regiunea situată în estul Ucrainei (ajuns într-un punct mort şi pentru reglementarea căruia actorul a sugerat implicarea Londrei şi Washingtonului), corupţie şi stadiul reformelor.

Citiți și: Turul II al alegerilor prezidențiale din Ucraina: Ce arată sondajele

„Am abordat subiectele cele mai importante pentru societatea ucraineană”, a declarat Zelenski pentru Radio Svoboda după întâlnirea de la Palatul Elysée, potrivit EFE.

El a declarat că întâlnirea a avut loc într-o atmosferă caldă şi a fost „constructivă”.”Am văzut înaintea mea un adevărat lider al Europei unificate”, a comentat Zelenski despre Macron.

În seara zile de vineri Emmanuel Macron l-a primit şi pe celălalt candidat, Petro Poroşenko, care nu a făcut nicio declaraţie după încheierea întrevederii. A postat însă pe Twitter şi pe Facebook fotografii din timpul întâlnirii.

Mai devreme în cursul aceleaşi zile, în cadrul conferinţe de presă comune cu şefa executivului german, intervenţia sa a avut, potrivit AFP, iz de campanie electorală: „Trebuie să ne batem pentru a câştiga voturile alegătorilor, să fim clari în privinţa programului şi aceasta este ceea ce facem acum”, a declarat Poroşenko.

Campania electorală din Ucraina este urmărită îndeaproape de Franţa şi Germania care fac parte, alături de Rusia şi Ucraina, din „Formatul Normandia”, cadru de discuţii destinat găsirii unei soluţii în procesul de pace din estul Ucrainei, unde războiul ce opune guvernul de la Kiev separatiştilor a făcut 13.000 de morţi în 5 ani.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *