Băsescu: „L-aș trece pe Plahotniuc în opoziție și m-aș duce cu socialiștii”

Autor: , in Politic / Populare / 14 aprilie, 2019, 18:56

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, consideră că alegerile parlamentare anticipate nu sunt o soluție. Dacă ar fi în locul deputaților de la ACUM și ar trebui să ia o decizie, el spune că ar alege să facă o coaliție cu Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

„N-aș vrea să mă bag, pentru că vor da vina pe mine când iese prost, așa fac întotdeauna. Mă uit și la independenții de la PUN, au candidat și dau vina pe mine că n-a ieșit. Dar aș face o observație. Guvernarea este prima obligație a partidelor politice, adică nu poți să lași o țară fără Guvern, dacă tot au fost alegeri”, a declarat fostul lider de la Cotroceni, subliniind că rezultatele de după anticipate ar fi aceleaşi.

Potrivit acestuia, noile alegeri nu vor aduce mari schimbări, „doar dacă să spunem ar intra și partidele unioniste într-un bloc, care ar diminua ceva de la ACUM, dar tot acolo ar ieși”.

„Și atunci îți pui problema obligației, ca om politic, de a-ți asuma guvernarea. Dacă discutăm de ACUM, te uiți – ce-i mai rău: să-l perpetuezi pe Plahotniuc și oligarhia lui la putere sau să fii într-un Guvern cu socialiștii? Ori cu Plahotniuc, ori cu socialiștii. Păi, eu l-aș trece în opoziție pe Plahotniuc și m-aș duce cu socialiștii, ca să-l împiedic pe Dodon să ducă țara către Moscova, spre exemplu”, a răspuns el în cadrul evenimentului de prezentare a programului Partidului Mișcarea Populară pentru alegerile europarlamentare „Uniți în Europa”, desfășurat duminică la Chișinău.

Totuși, fostul șef de stat a ținut să precizeze că acesta nu este un sfat pe care îl dă partidelor, ci a spus doar cum ar proceda el.

Care e rostul să-mping țara în alegeri care vor da același rezultat?”, a conchis Traian Băsescu.

Întrebat, acum două luni, în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, dacă, așa cum a făcut în 2005, când a reușit să convingă partidele de dreapta să îl susțină pe Vladimir Voronin să ajungă în fruntea țării, ar putea ajuta acum Republica Moldova să depășească o criză, fostul lider de la Cotroceni a răspuns printr-un „nu” categoric, „pentru că m-am lecuit”, „nu mă mai bag”, „pe urmă s-a dovedit că a fost o eroare”.

După ședința de vineri a Consiliului Republican al partidului, socialiștii au anunțat că fie creează o majoritate parlamentară cu blocul ACUM, fie se vor desfășura alegeri legislative anticipate, menționând că nu s-a discutat despre o coaliție cu PDM. Ei vor anularea legii care prevede recuperarea miliardului furat, indexarea pensiilor de două ori pe an, instituirea capitalului matern ca suport esențial pentru familii, anularea legii anti-propagandă, adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul Autonomiei Găgăuze și adoptarea legii privind funcționarea limbilor, în special referitor la statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică. Totodată, PSRM își dorește ca Serviciul de Informații și Securitate (SIS) să revină în subordinea Președinției. La fel, socialiștii solicită ca speaker în Legislativ să fie numită Zinaidei Greceanîi, președinta formațiunii, iar în Guvern vor să aibă oameni la conducerea Ministerului Afacerilor Interne, al Apărării și cel de Externe și tot ei să stabilească reprezentantul care va fi vicepremier pentru reintegrarea țării.

Citiți și: (VIDEO) PSRM a decis: Vrea coaliție de guvernare și Guvern funcțional cu blocul ACUM

Reprezentanții blocului ACUM au anunțat că au luat act de decizia socialiștilor și urmează să revină cu o reacție. În cadrul ediției de vineri a emisiunii „În PROfunzime”, președinta PAS, Maia Sandu, a afirmat că „putem să purtăm discuții numai în cazul în care ei sunt gata să luptăm cu acest sistem oligarhic, condus de Plahotniuc. Nu s-a schimbat nimic în decizia și atitudinea noastră după declarațiile lui Dodon”.

Citiți și: Cum răspunde Maia Sandu la condițiile PSRM, care a propus majoritate cu ACUM sau anticipate

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *