Ce spune Iurie Ciocan despre declaraţia lui Pavel Filip privind anticipatele

Autor: , in Politic / 14 aprilie, 2019, 12:36

Un referendum consultativ poartă un caracter de opinie publică pentru viitorii legiuitori, care pot să-şi întemeieze iniţiativele legislative, inclusiv de modificare a Constituţiei, pe rezultatele acestui referendum.

Este opinia personală a membrului CEC, Iurie Ciocan, exprimată într-un interviu pentru Europa Liberă, pe marginea declaraţiei premierului în exerciţiu Pavel Filip, liderul fracţiunii PDM în Parlament, de a organiza un eventual scrutin parlamentar anticipat pe baza rezultatelor referendumului din 24 februarie, transmite IPN.

Potrivit lui Iurie Ciocan, negocierile privind formarea unei majorităţi parlamentare şi rezultatele unui referendum nu trebuie puse într-un coş, sunt chestiuni absolut separate. Membrul CEC a spus că rezultatele referendumului consultativ nu produce efecte imediate juridice, nu s-a modificat Constituţia prin diminuarea numărului de membri în Parlament.

„Aceste lucruri urmează încă, dacă va fi voinţa politică necesară, să fie transcrise sub formă de proiecte de modificare a Constituţiei, trecute toate procedurile legislative stabilite, inclusiv pauza cea de şase luni pentru chibzuirea asupra necesităţii, oportunităţii modificării Constituţiei, ulterior, după modificare, dacă asta va avea loc, se va aplica deja regula nouă. Asta-i partea teoretică a problemei”, a spus Iurie Ciocan.

Întrebat, în cadrul interviului, de unde s-ar luat bani pentru alegerile parlamentare anticipate, Iurie Ciocan a spus că „doar din buget, din altă parte decât din buget activitatea electorală nu poate fi finanţată”, amintind că la „ultimele alegeri parlamentare au fost bugetate 100 de milioane de lei”.

Citește și: Filip: La alegerile anticipate trebuie să alegem 61 de deputați, nu 101

În cazul în care vor avea loc alegeri anticipate, atunci ar trebui să fie aleși doar 61 de deputați și nu 101, susține premierul interimar și președintele fracțiunii parlamentare a PD, Pavel Filip.

,,Dacă vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, ele trebuie să se desfășoare așa cum au votat cetățenii țării la referendumul consultativ din 24 februarie, adică să fie aleși 61 de deputați, nu 101. Amintesc că aproximativ două treimi din alegători s-au pronunțat la referendum Pentru reducerea numărului de parlamentari”, a mai spus Filip.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *