Sursă foto: Facebook/Eugenia Tofan

Compozitorul Eugen Doga a fost decorat cu Ordinul „Alexandr Nevski”. Ceremonia de înmânare a distincției de stat a avut loc la 10 aprilie, în Sala Ekaterininski din Palatul Kremlinului din capitala Federației Ruse, acolo unde, în iunie 2017, celebrul artist susținea un spectacol extraordinar, dedicat aniversării sale octogenare.

Conform unui comunicat emis de Academia de Științe a Moldovei (AȘM), distincția i-a fost acordată compozitorului Doga pentru aportul considerabil în dezvoltarea culturii muzicale universale. Decretul de acordare a ordinului a fost semnat de către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în iulie 2018.

„M-am bucurat extraordinar de mult din cauza că a trecut foarte mult timp de la primul ordin pe care l-am avut „За заслуги перед Отечеством” din partea Rusiei și, spre marea nedumerire, nici o gramotă din partea țării mele de origine. Nu vorbesc cu reproșuri, dar cu nedumerire, fiindcă nu sunt eu chiar primul, dar nu sunt nici ultimul compozitor în țara asta a Moldovei, dar mă bucur”, a spus maestrul Doga.

Potrivit maestrului, „prin acest ordin eu mă simt distribuit, mă simt împlinit, și nu doar pentru ceea ce scriu eu, dar și pentru atitudinea față de creația mea, fiindcă se cântă foarte mult din ceea ce am scris”.

„Și dacă la început rezonanța nu era atât de mare, acum cifra se estimează la trei miliarde din cei care au privit și ascultat muzica mea. Acest Decret al președintelui Rusiei mi-a dat noi puteri pentru noile mele proiecte. Desigur că acum voi încerca să scriu Odă lui Alexandr Nevski care îmi este atât de aproape. Îmi este aproape prin faptele sale, fiindcă el a luptat pentru întărirea patriei sale și eu tare aș vrea să avem și noi azi așa un erou pentru care eu aș scrie o odă, un erou care luptă azi pentru întărirea acestei mari, mici Moldove, așa cum am scris Imnul lui Ștefan cel Mare și Imnul lui Mihai Viteazu, care de fapt se încadrează în aceeași arie de imnuri ca și Alexandr Nevski. Este păcat să nu scriu pentru Alexandr Nevski, fiindcă nu geografia aici este la mijloc, dar fapta ca atare, curajul pentru a lupta pentru țara sa, pentru poporul său”, a remarcat Doga.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here