Un incendiu puternic a izbucnit luni seară la catedrala Notre-Dame din Paris. Nu este clară cauza incendiului, însă oficialii susţin că ar putea avea legătură cu lucrările de renovare. Un istoric francez a declarat că asistăm la prăbușirea „celui mai vizitat monument istoric din lume”. Una dintre turle și acoperișul s-au prăbușit.

Potrivit martorilor, tot acoperișul catedralei s-a prăbușit. Incendiul nu este încă sub control, pompierii nu reușesc să stăpânească flăcările care se întind cu repeziciune.

Emmanuel Macron, președintele Franței, și-a anulat discursul pe care trebuie să-l susțină luni seara despre protestele din Franța și este așteptat să sosească la locul incendiului. Acesta a postat pe pagina de Twitter un mesaj: „Mă gândesc la toți catolicii și la toți francezii. Asemeni tuturor compatrioților noștri, sunt foarte trist în această seară să văd arzând o parte din noi”.

La rândul său, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a precizat că este “oribil“ să vadă incendiul de la Notre-Dame din Paris. “Oribil să văd incendiul de la Notre-Dame din Paris. Poate elicoptere ale pompierilor ar putea fi folosite pentru a stinge incendiul. Trebuie acţionat rapid”, a transmis Trump.

Primarul Anne Hidalgo a declarat că pompierii încearcă să controleze „un incendiu teribil” la Notre-Dame şi a făcut apel la locuitorii capitalei să evite zona catedralei.

Oficialitățile pariziene susţin că incendiul ar putea avea legătură cu lucrările de renovare a clădirii vechi de peste 700 de ani, renovare care are loc în această perioadă. Specialiștii afirmă că refacerea catedralei Notre Dame va dura mulți ani.

Conform poliției franceze, nu sunt nici răniți și nici morți.

Catedrala Notre-Dame din Paris este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța, sediu al Arhiepiscopiei Parisului. Catedrala se află pe Île de la Cité, în centrul Parisului.

Construcția a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan.

Catedrala Notre-Dame este vizitată de circa 13 milioane de persoane anual, adică o medie zilnică de aproximativ 30.000 de oameni. În zilele cu afluența ridicată, adică de sărbători sau când sunt evenimente importante, se poate ajunge chiar și la 50.000 de oameni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •