Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, îi cere președintelui Igor Dodon, tot el „lider informal al PSRM”, să facă un „angajament ferm și fără echivoc” că socialiștii nu vor face o coaliție cu PD.

Într-o postare pe Facebook, Năstase îl acuză pe Dodon că „așa-zisele consultări publice cu PSRM sunt o farsă, în care Dodon și socialiștii mimează interesul unei guvernări funcționale, dar, în realitate conștient, premeditat face totul ca o acțiune antioligarhică inițiată de Blocul ACUM să nu se producă, bineînteles, în interesul lui Plahotniuc și al grupării sale oligarhice”.

„Dodon, în perspectiva sprijinului repetat, promis de Plahotniuc pentru cel de-al doilea mandat de președinte, a convins PSRM-ul să schimbe accentele, să devieze de la promisiunile electorale și să pregătească opinia publică pentru o alianță de facto cu PDM, votând în comun viitorul speaker și un guvern oligarhic. Acesta le-a fost planul lui Plahotniuc și Dodon de la bun început, dar fiind conștienți de reacția unei părți importante a susținătorilor săi, PSRM a fost obligat să-și camufleze planul și să dea vina pe ACUM, umblând cu sperietoarea alegerilor anticipate pe sistemul mixt de vot, varianta de rezervă ideală pentru Plahotniuc”, menționează Andrei Năstase.

În aceste condiții, Andrei Năstase le cere socialiștilor să facă un „angajament public, clar că își doresc reluarea ședinței de constituire a Parlamentului și a discuțiilor cu ACUM pe platformă parlamentară pe marginea dezoligarhizării țării și revenirea la sistemul proporțional, iar dacă aceste discuții eșuează, ei, socialiștii exclud categoric scenariul în care împreună cu PDM-ul lui Plahotniuc vor vota speakerul (chiar dacă este un deputat socialist) și guvernul”.

El vine cu o solicitare asemănătoare și către președintele Igor Dodon.

„Reiterez public angajamentul meu și al tuturor colegilor mei, deputați din Blocul ACUM că noi nu vom face niciun fel de coaliție cu PDM, sub nici o formă și chiar dacă ne propun să voteze Speakerul și Premierul din partea ACUM, noi nu votăm împreună cu PDM. În fine, îi solicit lui Igor Dodon – lider de facto al Partidului Socialiștilor să facă un asemenea angajament ferm, fără echivoc. Nu doar că astăzi nu există pe agenda PSRM opțiunea unei coaliții cu PDM, dar că și în viitor PSRM nu va vota împreună cu PDM pentru următorul speaker și următorul Guvern”, a mai menționat Andrei Năstase.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •