Poliţia din Istanbul l-a arestat pe Mustafa Sonmez, un economist cunoscut pentru că se opune politicilor actualului guvern, pe motiv că l-ar fi insultat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pe social media, potrivit Bloomberg.

Sonmez a fost luat din casa lui duminică dimineaţă şi dus la o secţie de poliţie din Istanbul, potrivit zf.ro.

Economistul este cunoscut pentru criticile lansate la adresa partidului aflat la guvernare – AK – partidul lui Erdogan, şi pentru că are apariţii în mod repetat în peisajul mediatic din Turcia.

Avocatul său, Husnie Aydin, spune că Mustafa Sonmez a fost eliberat după ce a răspuns la mai multe întrebări, cu precădere legate de mesajele publicate de el pe platforma personală de Twitter după alegerile locale de acum două săptămâni.

„Poliţia mi-a bătut la uşă la 3.50 dimineaţa. Mi-au luat declaraţii la sediul central al poliţiei. Aveau un dosar cu circa 20 dintre cele mai recente twitturi ale mele (n.r: mesaje postate pe platforma de social media Twitter). Le-am explicat că ce am făcut eu este critică, nu insultă”, a transmis Sonmez pentru publicaţia americană.

Libertatea de a-l critica pe Erdogan şi guvernul său a devenit destul de limitată în Turcia după ce în iunie 2013 un mic protest împotriva reconstruirii parcului Gezi din mijlocul oraşului Istanbul a escaladat rapid într-o serie de proteste anti-guvernamentale la nivel naţional timp de câteva săptămâni.

Restricţiile în faţa discursului liber au prins amploare în 2016 după tentativa de lovitură de stat. De atunci, restricţiile afectează jurnalişti, academicieni, artişti şi nu numai.

Avocatul lui Sonmez susţine că acesta ar mai putea fi încă pus sub acuzare, chiar dacă a fost lăsat liber.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •