Conflict de interese la Drochia: Directoarea unei grădinițe și-a angajat soțul și fiul în instituția pe care o conduce

Autor: , in Social / 17 aprilie, 2019, 16:14

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că Svetlana Malearciuc, directoare a Instituției de educație timpurie „Teremoc” din comuna Baroncea, raionul Drochia a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, angajând soțul și fiul în instituția pe care o conduce.

Conform unui cpomunicat emis de ANI, în perioada 02.05.2012–17.04.2018, Malearciuc, contrar legii, a luat decizii și a semnat acte administrative în privința persoanelor apropiate:

– opt ordine în privința soțului, inclusiv de angajare și eliberare în/din funcție de paznic, pe o unitate și într-o/dintr-o funcție auxiliară, pe 0,5 unitate;

– patru ordine în privința fiului, angajat și eliberat în/din aceleași funcții.

Prin urmare, aceasta nu a respectat prevederile Legii nr.133/2016 privind declararea averii și intereselor personale, dar și ale Legii nr.16/2008 cu privire la conflictul de interese (în vigoare pentru o perioadă supusă controlului, abrogată la 01.08.2016). Malearciuc nu a informat organul ierarhic superior imediat despre conflictul de interese în care s-a aflat de fiecare dată când a fost în situația de a lua o decizie în privința soțului și a fiului.

De asemenea, aceasta nu s-a abținut de la semnarea actelor administrative, de la încheierea actelor juridice și, respectiv, nu a soluționat conflictele de interese, rezultate din relația cu persoane apropiate.

După rămânerea definitivă a actului de constatare în privința lui Malearciuc, care este pasibil de contestare în instanța de contecios administrativ, Autoritatea Națională de Integritate va solicita încetarea raporturilor sale de muncă, cu aplicarea interdicției de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică pentru o perioadă de 3 ani.

În cadrul controlului, directoarea instituției de educație timpurie „Teremoc” a fost informată despre declanșarea procedurii de control, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază, în exercitarea dreptului la apărare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X