UE amenință să impună tarife suplimentare pentru o gamă largă de produse americane

Autor: , in Economic / Externe / 17 aprilie, 2019, 16:50

Comisia Europeană a dat miercuri publicităţii o listă preliminară de produse americane care ar putea fi vizate de tarife vamale suplimentare, în contextul disputelor comerciale dintre Bruxelles şi Washington pe teme subvenţiilor acordate constructorilor de avioane Airbus şi Boeing, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Lista publicată de Executivul comunitar acoperă o gamă largă de produse de la console de jocuri video şi până la produse alimentare precum fructe, peşte sau ketchup. Tarifele vamale suplimentare ar urma să se aplice unor importuri în valoare de aproximativ 12 miliarde dolari. Este vorba de o sumă echivalentă cu valoarea estimată a subvenţiilor ilegale acordate de autorităţile americane constructorului de avioane Boeing, aşa cum a decis Organizaţia Mondială a Comerţului.

Săptămâna trecută, autorităţile americane au publicat o listă de produse europene care ar putea face obiectul unor tarife vamale suplimentare pentru ceea ce Washingtonul consideră a fi subvenţii legale acordate de Uniunea Europeană pentru constructorul de avioane Airbus. Pe lista de produse se află atât aeronave comerciale sau subansamble ale acestora cât şi produse lactate şi vinuri.

„Nu vrem o situaţie de tip dinte pentru dinte. Deşi trebuie să fim gata cu contramăsuri în cazul în care nu există o soluţie, cred în continuare că dialogul ar trebui să aibă întâietate”, a declarat comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom.

Lista publicată de Executivul comunitar urmează să facă obiectul unei consultări publice până la data de 31 mai iar ulterior OMC va decide ce contramăsuri sunt adecvate.

Uniunea Europeană şi SUA sunt implicate într-o dispută comercială care durează de peste un deceniu cu privire la subvenţionarea producătorilor de avioane Airbus şi Boeing. Organizaţia Mondială a Comerţului a decis că ambele părţi au acordat subvenţii în valoare de miliarde de dolari pentru a dobândi un avantaj pe piaţă şi le-a cerut să înceteze să mai acorde subvenţii, în caz contrar urmând să le sancţioneze.

Această dispută ameninţă să înrăutăţească schimburile comerciale transatlantice care sunt deja tensionate de tarifele vamale suplimentare introduse de Washington pentru importurile de oţel din UE şi de ameninţările privind introducerea unor tarife suplimentare pentru automobilele europene.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X