Pentagonul a confirmat joi că Phenianul a efectuat un test de armament cu o zi înainte, precizând că nu a fost vorba despre o rachetă.

„A fost un test”, a declarat secretarul interimar american al Apărării, Patrick Shanahan.

Presa nord-coreeană a anunţat că liderul de la Phenian, Kim Jong Un, a supervizat testarea unei noi „arme tactice ghidate”, încărcată cu o „focoasă”, fără să ofere detalii despre natura armei.

„Nu doresc să intru în detaliile serviciilor noastre de informaţii, dar spun că nu a fost vorba despre o rachetă balistică”, a afirmat Patrick Shanahan, întrebat de reprezentanţii mass-media după o întâlnire cu omoloaga sa albaneză, Olta Xhaçka.

La insistenţele jurnaliştilor de a preciza dacă a fost un test terestru sau o lansare, şeful Pentagonului a răspuns vag. „Putem spune a trage, a lansa, a testa. Sunt sinonime”, a declarat el.

Departamentul american al Apărării a subliniat că acest test nu a avut impact asupra operaţiunilor armatei SUA în regiune, potrivit Agerpres.

Anunţul nord-coreean a intervenit în timp ce apar tot mai multe semne de întrebare legate de procesul de denuclearizare a Coreii de Nord.

După efuziunile de la summitul din Singapore, în iunie 2018, preşedintele american, Donald Trump, şi Kim Jong-Un s-au despărţit în februarie la Hanoi pe fondul unui dezacord: nord-coreenii cer o ridicare a sancţiunilor prea importantă în opinia liderului de la Casa Albă, în schimbul unei denuclearizări considerate prea modeste.

Aproape trei luni mai târziu situaţia este în impas. Steve Biegun, emisarul secretarului de stat american, nu s-a întâlnit cu omologii săi nord-coreeni, iar negocierile privind dezarmarea nucleară nu a fost reluate încă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here