Cei trei deputați declarați independenți care au câștigat în circumscripțiile electorale din Transnistria și Cahul, Alexandru Oleinic, Viorel Melnic și Ion Groza, s-au adresat la Curtea Constituțională pentru a încerca să blocheze inițiativa blocului ACUM, de revenire la sistemul proporțional de vot.

Aceștia au depus vineri, 19 aprilie, o sesizare la Curtea Constituțională prin care cer judecătorilor să se expună dacă „este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului”.

Cei trei susțin în sesizarea lor că „în cazul în care un Parlament este ales liber și democratic în baza unui sistem electoral, acest sistem nu poate fi modificat cel puțin în perioada unui mandat deplin al Parlamentului și este inadmisibil să schimbi regulile de joc cu aplicabilitate imediată”.

„În cazul în care sunt întrunite condițiile de dizolvare a Parlamentului și sunt organizate alegeri anticipate, acestea trebuie să se desfășoare în baza aceluiași sistem electoral. Un eventual nou sistem electoral trebuie să fie pus în aplicare doar pentru scrutine electorale ulterioare ordinare”, insistă cei trei deputați.

Ei fac clar aluzie la inițiativa legislativă a blocului ACUM, prin care se încearcă revenirea la sistemul de vot proporțional.

„Nu toate forțele politice au fost de acord cu noul sistem electoral și chiar dacă au participat la alegeri și au obținut un număr mare de mandate anume în baza noului sistem, din motive strict politice și conjunctură corporativă egoistă, cer insistent revenirea de urgență la vechiul sistem electoral proporțional”, se arată în sesizare.

Astfel, cei trei deputați cer Curții Constituționale să se expună„ „în mod de urgență” asupra următoarelor întrebări:

1. Este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al legislativului.
2. Este posibil de a organiza alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare?

Cei trei deputați sunt toți considerați de către experți apropiați de Partidul Democrat. Oleinic și Melnic au câștigat cu totul surprinzător în Transnistria, în urma unui transport organizat a peste 37 de mii de alegători, care, potrivit mai multor înregistrări video, au fost plătiți și li s-a spus pe cine să voteze în circumscriții.

Ion Groza, câștigător la Cahul din postura de președinte de raion, a câștigat după ce candidatul PD din această circumscripție s-a retras.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here