Sursă foto: migratie.md

Inițiativele delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) pentru a elabora, în conformitate cu protocoalele semnate anterior, o instrucțiune de activitate a Comandamentului Militar Întrunit au fost respinse la ședința Comisiei, condusă de delegația Federației Ruse, care le-a calificat ca fiind „deja învechite” și ținând de domeniul „arhivei”.

O analiză retrospectivă denotă că nici o inițiativă a delegației Republicii Moldova lansată pe durata anului curent și orientată spre îmbunătățirea mecanismului de monitorizare a Zonei de Securitate nu este acceptată de către interlocutori.

În context, delegația Republicii Moldova în CUC remarcă cu regret poziția contrară acordurilor de bază exprimată de către delegația transnistreană și susținută de delegația Federației Ruse față de problema creșterii considerabile a cazurilor de amplasare a patrulelor mobile de „grăniceri” transnistreni în Zona de Securitate.

,,Deși, delegația Republicii Moldova fixează și semnalează permanent asemenea abuzuri care au finalitatea instituirii unei ,,frontiere” la râul Nistru, la ședința curentă reprezentanții celor două delegații și-au manifestat indulgența față de multitudinea încălcărilor admise de reprezentanții Tiraspolului. Ei au apreciat că instalarea posturilor de „grăniceri” nu ar prezenta un pericol, acestea urmând să fie verificate doar sub aspectul deținerii armelor”, susțin reprezentanții delegației moldovenești.

Delegația Republicii Moldova a făcut un apel repetat în vederea excluderii unor asemenea cazuri care împiedică dreptul la libera circulație și cresc tensiunile între părți.

Totodată, pe durata ședinței, în mod planificat au fost audiate informațiile sistematizate privind situația criminogenă pentru anul 2018, prezentate de către conducătorii subdiviziunilor teritoriale de poliție și miliție din mun. Bender. De asemenea, a fost ascultată poziția comandantului militar al mun. Bender, cu precădere pe aspectul interacțiunii acestuia cu structurile locale de drept.

De asemenea, membrii Comisiei Unificate de Control au aprobat raportul Comandamentului Militar Întrunit al Forțelor Mixte de Pacificare pentru perioada 10 – 16 aprilie 2019.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here