(VIDEO) Drumul care încarcă mașinile electrice; Inovație revoluționară din Suedia

Autor: , in Auto / 21 aprilie, 2019, 11:58

Suedia a demarat un proiect pilot prin care va testa un sistem de încărcare wireless pentru mașinile electrice în timp ce acestea circulă pe un drum public. Pe o distanță de 2 kilometri, bateriile electricelor vor putea fi încărcate prin conectarea la o serie de receptori aflați sub asfalt. Costul acestui proiect este de aproximativ 10 milioane de euro.

Cu toate că mașinile electrice au o cotă de piață destul de mică la ora actuală, cei mai mulți dintre producătorii auto se concentrează asupra dezvoltării viitoarelor vehicule electrice în anii ce urmează. La fel de preocupate sunt și multe dintre țările europene, care alocă bugete tot mai mari pentru dezvoltarea infrastructurii de încărcare, scrie Automarket.ro.

Este deja cunoscut interesul nordicilor pentru mașini electrice, Norvegia fiind una dintre cele mai mari piețe europene pentru acest tip de vehicule.

La rândul lor, suedezii continuă să-și manifeste dorința de dezvoltare a infrastructurii cu ajutorul unui nou proiect pilot care va fi desfășurat în Gotland, o insulă din Marea Baltică aflată în componența Suediei.

Ce presupune proiectul? O porțiune de aproape 2 kilometri dintre aeroport și centrul orașului Visby va fi electrificată astfel încât să permită încărcarea wireless a mașinilor electrice atunci când acestea trec pe deasupra unor receptori aflați sub asfalt. Tehnologia este furnizată de start-up-ul israelian Electreon.

Unul dintre obiectivele proiectului este testarea tehnologiei pentru încărcarea vehiculelor comerciale electrice în mai multe condiții de vreme, respectiv în toate anotimpurile. În teorie, această tehnologie ar putea permite scăderea capacității bateriilor și a prețului mașinilor electrice, dar și nevoia de multe puncte de încărcare.

Cel mai mare impediment este refacerea drumurilor astfel încât acestea să ascundă sub asfalt receptorii de încărcare pe mijlocul benzilor de circulație. Pentru acest proiect pilot, bugetul este estimat la circa 10 milioane de euro.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X