(INTERVIU VIDEO) Siegfried Mureșan: O guvernare între blocul ACUM și PSRM ar însemna poate un risc de stagnare la nivelul Republicii Moldova

Autor: , in Materiale Video / Politic / Populare / 22 aprilie, 2019, 16:42

Partidul Național Liberal (PNL) din România și-a lansat la Chișinău campania pentru alegerile europarlamentare, sub lozinca „E timpul Basarabiei alături de România în primul rând”. Eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, a vorbit într-un interviu pentru Cotidianul.md, despre situația politică de la Chișinău, relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, alegerile europarlamentare din 26 mai curent și miza acestor alegeri pentru cetățenii moldoveni.

Cotidianul.md: Uniunea Europeană se află în pragul unor noi alegeri parlamentare, iar bătălia pentru un loc în forul de la Bruxelles se dă și în Republica Moldova. Domnule, Mureșan, care este miza alegerilor europarlamentare pentru Republica Moldova?

Siegfried Mureșan: În următorii 5 ani, la nivel european se vor lua o serie de decizii, care vor avea un impact direct asupra vieții fiecărui cetățean din europa, indiferent dacă trăiește în Uniunea Europeană sau în state din vecinătatea ei imediată. Noi, Partidul Național Liberal, venim acum în fața oamenilor, le spunem ce am făcut în ultimii 5 ani pentru Republica Moldova în Parlamentul European și le spunem ce vom face pentru Republica Moldova în viitorul Parlament European. Miza alegerilor europarlamentare pentru cetățenii Republicii Moldova este următoarea: vrem să obținem o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană a Republici Moldova în următorii 5 ani. Imediat după alegeri, europarlamentarii PNL vor merge în Parlamentul European și vor cere o perspectivă clară pentru Republica Moldova. Pentru asta avem nevoie de o prezență puternică în Parlamentul European. Vedem că Uniunea Europeană tratează la pachet statele din Parteneriatul Estic. Azerbaijan, Armenia, Georgia, Belarus, Ucraina și Republica Moldova au regimuri politice diferite, își doresc relații diferite cu UE. În Parlamentul European vom cere ca UE să se concentreze pe statele care își doresc un parcurs european, cu ajutorul inclusiv financiar în acele țări care doresc o apropiere de UE. Avem nevoie de o voce puternică în Parlamentul European și, în egală măsură, avem nevoie de un guvern autentic pro-european la Chișinău, dar și de un guvern credibil și puternic la București, fiindcă ca Republica Moldova să facă pași în apropierea de UE are nevoie de parteneri la București, de un guvern care să fie interesat de situația Republicii Moldova și un guvern care să fie credibil pe plan european, care să poată să meargă în UE și să poată să spună: „vă rugăm să ajutați cetățenii Republicii Moldova”.

Cotidianul.md: La celelalte scrutine europarlamentare prezența în Republica Moldova a fost extrem de mic. Mult mai mică în comparație cu parlamentarele sau mai ales prezidențialele. Care ar fi motivația ca moldovenii care dețin și cetățenia României să participe la scrutinul din acest an?

Siegfried Mureșan: Orice cetățean român poate participa la alegerile europarlamentare, indiferent dacă locuiește în Republica Moldova, România sau oriunde în diaspora. Este important ca cetățenii Republicii Moldova să participe la scrutin, fiindcă noi, europarlamentarii PNL, vrem să facem lucruri pentru Republica Moldova în Parlamentul European și ne va fi mai ușor să cerem lucruri pentru cetățeni dacă aici au participat mulți oameni la vot. Dacă ies mulți oameni la vot, vom merge în Parlamentul European și vom spune 2 lucruri: Cetățenii Republicii Moldova își doresc apropiere de UE, își doresc integrare europeană și noi avem obligația să participăm mai mult în Republica Moldova. Al doilea lucru este că, imediat după alegeri, UE va lua o serie de decizii care vor avea un impact major asupra vieții cetățenilor Republicii Moldova și e bine ca oamenii să știe să participe la vot.

Europarlamentarii PNL vor cere includerea Republicii Moldova în țările europene privind roamingul.

Cotidianul.md: Care sunt prioritățile viitorilor europarlamentari ai PNL în ceea ce privește Republica Moldova?

Siegfried Mureșan: Fondurile europene. În ultimii 5 ani au venit 700 de milioane de euro fonduri europene în Republica Moldova, bani din care s-au pus instalații noi de încălzire pe biomasă în 225 de școli ți grădinițe, s-au reabilitat 700 de km de drum, s-au ajutat 5.000 de companii, s-a înlesnit accesul la apă potabilă pentru 15.500 de cetățeni, peste 100.000 de studenți basarabeni au învățat cu burse Erasmus în diferite țări membre ale UE. Sunt lucruri concrete care s-au făcut pentru oameni. În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru bugete al Parlamentului European am fost mai des în Republica Moldova pentru a evalua implementarea banilor europeni aici. Anul trecut am condus o delegației a Comisiei pentru bugete și am vizitat la Chișinău un centru de investigații criminalistice, unde s-au alocat 4 milioane de euro. Am vizitat în apropiere de regiunea transnistreană un dispensar medical, unde s-au construit 5 noi unități medicale, cu doar 180 mii de euro fonduri europene. În Parlamentul European vom spune următorul lucru: În Republica Moldova cu puțini bani se pot face multe lucruri pentru oameni și vom cere suplimentarea fondurilor europene pentru proiecte concrete – renovări de școli, extinderi de spitale, reforma administrației publice, reabilitări de drumuri. Banii trebuie să meargă în infrastructură, la IMM-uri, la fermieri, la ONG-uri și la proiecte de schimburi pentru tineret.

Merg des printre oamenii Republicii Moldova și am auzit următorul lucru: Vrem ajutor de la Uniunea Europeană, dar vrem reguli clare și condiționalități precise pentru ca banii să ajungă acolo unde este nevoie de ei. În ceea ce privește ajutorul pentru Republica Moldova, în viitor vor fi reguli și condiționalități clare legate de reforma administrației publice, de separarea puterilor în stat, de statul de drept, întărirea și independența justiției, combaterea corupției și spălării banilor. În plus față de aceste condiții, vor fi și 2 precondiții esențiale: Alegeri libere și democratice, un sistem pluripartid funcțional. Uniunea Europeană a pierdut încrederea în actualul Guvern de la Chișinău în momentul în care alegerile pentru primăria mun. Chișinău au fost invalidate fără niciun motiv. Cea de-a doua precondiție ține de respectarea promisiunilor guvernanților de la Chișinău față de Uniunea Europeană. Modificarea peste noapte a legislației electorale, contra avizului Comisiei de la Veneția a fost un moment de cotitură în relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, în sensul pierderii încrederii UE în acest Guvern. Pentru ca Republica Moldova să poată beneficia de apartenența la UE are nevoie de un guvern credibil și pro-european. În ultimii 5 ani, relați economice dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană au cunoscut o dinamică spectaculoasă. Astăzi, 69% din exporturile moldovenești merg în UE, față de doar 15% ce merg spre comunitatea țărilor CSI. Deci, cine spune că trebuie să fim egali între Est și Vest nu are dreptate.

Cotidianul.md: După scrutinul parlamentar din februarie, la Chișinău este promovată intens de o parte a societății civile ideea unei coaliții între blocul ACUM și PSRM, pentru a dezoligarhiza statul. Totuși, PSRM-ul este un partid declarat anti-european, cum ar privi UE o astfel de coaliție?

Siegfried Mureșan: Singura formă politică din Republica Moldova care este pro-europeană în acțiune, credibilă și convingătoare este blocul ACUM. Toată lumea știe că PSRM este un partid pro-rus și că PDM nu este un partid autentic pro-european, căci a luat o serie de măsuri în ciuda promisiunilor făcute Uniunii europene. Să nu uităm că PDM a participat alături de PSRM la dărâmarea unui guvern pro-european. O guvernare între blocul ACUM și PSRM ar însemna poate un risc de stagnare la nivelul Republicii Moldova, fiindcă este clar că socialiști nu vor apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Eu aș prefera un guvern al blocului ACUM, care să guverneze hotărât, credibil, să reformeze și să ducă Republica Moldova cât mai aproape de Uniunea Europeană. Din păcate, ei nu au o majoritate în Parlamentul de la Chișinău și trebuie să vedem ce formulă este cea mai potrivită. Ei vor trebui să hotărască. Uniunea Europeană nu le va dicta niciodată. Uniunea Europeană doar spune: vrem un guvern pro-european pentru ca mâna întinsă cetățenilor Republicii Moldova să poată fi apucată de partea cealaltă.

Cotidianul.md: Parlamentul nou ales s-a reunit o singură dată, pentru câteva minute. Nimic nu este clar în privința formării coaliției de guvernare. Cum se vede această situație la Bruxelles?

Siegfried Mureșan: Stagnarea este negativă pentru Republica Moldova. În luna septembrie 2017, Parlamentul European a probat asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro, bani pe care vrem să îi dăm Republicii Moldova și ar fi venit demult dacă guvernul ar fi îndeplinit condițiile. Este important să se știe că această asistență macrofinanciară este la dispoziția Republicii Moldova pentru 2 ani. Dacă până în septembrie 2019 nu vine un guvern credibil, serios, care să absoarbă acești bani ei vor fi pierduți. Deci, vrem învestirea cât mai rapidă a unui guvern pro-european, pentru a face lucrurile pe care cetățenii Republicii Moldova le așteaptă. În caz contrat, există riscul ca cetățenii să piardă beneficiile concrete care sunt pregătite pentru ei, inclusiv această asistență macrofinanciară.

Cotidianul.md: Așadar, ceea ce ar trebui să facă Chișinăul în următoarele luni este să învestească un Guvern credibil.

Siegfried Mureșan: Lipsa unui guvern este întotdeauna un semnal rău pentru parteneri și investitori. Nu există o soluție simplă. Soluția simplă ar fi însemnat un guvern clar, pur european. Din păcate, rezultatul alegerilor, și ca urmare a modificărilor legislației electorale, este un pic mai complicat. Să vedem ce vor discuta partidele. Să vedem dacă vor propune o soluție.

Cotidianul.md: Se fac 2 ani de când asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova a fost „înghețată”, iar ulterior blocată. Totuși, UE trimite forduri Republicii Moldova. Unde mai exact se duc acești bani?

Siegfried Mureșan: Asistența macrofinanciară este blocată din cauza lipsei îndeplinirii condițiilor de către Guvern. Paralel, de la Uniunea Europeană vin în fiecare săptămână bani pentru proiecte. Pentru perioada 2014-2020, Uniunea Europeană are alocate 746 de milioane de euro pentru Republica Moldova. În fiecare an reușim să creștem puțin alocarea facă de suma prevăzută pe hârtie la începutul anului. Vin bani pentru școli, spitale, drumuri și este bine așa deoarece pentru deblocarea asistenței macrofinanciare trebuie respectate condițiile și precondițiile. Deci, legislația electorală în concordanță cu avizul Comisiei de la Veneția, nu modificată introspectiv, recunoașterea alegerilor democratice de la Chișinău, reforma justiției, separarea puterilor în stat, combaterea corupției și spălării banilor și răspunsul la întrebarea unde e miliardul?

Cotidianul.md: Ultimele sondaje arată că viitorul Parlament European va fi mai pestriț ca niciodată. Grupurile populiste, extremiste și eurosceptice ar putea obține cel puțin 30% din mandate. PPE ar putea rămâne cel mai mare grup în Parlamentul European, dar nu va mai putea forma o majoritate cu socialiștii, precum s-a întâmplat până acum. Cum credeți, de ce în Europa sunt atât de populare aceste partide populiste, în marea lor parte și eurosceptice?

Siegfried Mureșan: Toate sondajele arată că, PPE va câștiga alegerile europarlamentare. Acest lucru este foarte important. Asta înseamnă că PPE va continua să conducă Uniunea Europeană și în următorii 5 ani. Asta este o veste bună pentru Republica Moldova, deoarece PNL este membru PPE și știm la ce uși să batem și ele se deschid. Deci, noi vom putea obține lucruri pentru Republica Moldova și în următorii 5 ani, căci la conducerea Uniunii Europene vor fi partenerii noștri din PPE. În actualul Parlament, PPE împreună cu social-democrații avem majoritate. În următorul Parlament European nu vom mai avea majoritate datorită pierderilor masive suferite de social-democrați în Europa. Ei stau foarte rău în principal în marele țări europene, Franța, Germania, Italia, Polonia. Le va scădea numărul de europarlamentari. Asta înseamnă că va trebui să formăm o coaliție din 3 partide. Vom reuși să formăm această coaliție între popular-europeni, social-democrați și grupul ALDE. Va fi o coaliție pro-europeană. Negocierile poate vor fi un pic mai complicate decât data trecută, dar nu am niciun dubiu că vom reuși.

Euroscepticii, naționaliștii și extremiștii vor crește, dar numai un pic în număr în Parlamentul European, deoarece în Europa vedem tendința cum că, există țări în care extremiștii încă cresc, dart există și țări în care o iau la vale. Peste tot pe unde oamenii au dat crezare extremiștilor europeni, consecințele au fost negative. Brexit. Oamenii au ascultat populiștii și au votat ieșirea Marii Britanii din UE și acum vedem toate necazurile. Lira pierde valoare, investitorii fug din Marea Britanie spre Europa și nu invers. Brexitul are numai perdanți. În Grecia, un extremist populist de extremă stângă, Alexis Tsipras, a guvernat țara 4 ani. Nu a curs lapte și miere așa cum a promis și acum e cu 15% în sondaje, în urma partidului pr-european de centru-dreapta. Acolo unde oamenii au dat crezare populiștilor și s-au fript, populiștii sunt la vale. Dar sunt și țări în care oamenii nu s-au fript și populiștii încă au crescut. Trăgând linie, populiștii vor fi la un nivel comparabil cu cel de acum doar un pic mai mare ca număr, dar importanța lor politică în Parlamentul European va rămâne foarte mică, deoarece sunt gălăgioși, nepoliticoși, se pot înțelege să blocheze ceva, dar nu se pot înțelege să spună da la ceva.

Cotidianul.md: Nici în România lucrurile nu stau prea bine la capitolul justiție. Concomitent cu alegerile europarlamentare din 26 mai va fi organizat și un referendum privind acest domeniu.

Siegfried Mureșan: Organizarea acestui referendum este necesară. De 2 ani avem PSD-ul la guvernare, care a câștigat alegeri promițând creșteri de salarii, crește de pensii și toate populismele posibile. Nu au spus nimic despre justiție. din prima zi când au venit la guvernare s-au apucat să slăbească justiția, să dea ordonanțe de urgență, să își scape proprii corupți de închisoare. Președintele României face exact ceea ce trebuie. Întreabă poporul dacă vrea justiție, dreptate sau așa cu vrea PSD-ul – amnistie, grațiere și scoaterea infractorilor de la închisoare. Văd că de 2 ani oamenii ies în stradă și cer justiție și dreptate, cer bună guvernare în România. PNL se va implica în campanie, alături de președintele României, și vom chema oamenii la vot.

Cotidianul.md: Cei de la Chișinău au urmărit cu atenție și au anumite așteptări din partea Laurei Codruţa Kovesi, candidat la funcția de procuror-șef european. Mai exact, moldovenii speră într-o bună anchetare a modului în care sunt gestionate fondurile europene în Republica Moldova. Cum credeți, mai sunt șanse ca doamna Kovesi să fie învestită în funcția de procuror-șef european?

Siegfried Mureșan: Astăzi șansele doamnei Kovesi de a ajunge procuror-șef european sunt mai bune decât oricând. A existat un comitet de selecție, format din 12 judecători, procurori, experți europeni, care au evaluat toate candidaturile și pe locul 1 a ieșit candidatul român, doamna Kovesi. A existat o procedura serioasă în Parlamentul European și 2 voturi în două Comisii specializate ale Parlamentului European. Și în Parlamentul European a câștigat doamna Kovesi. Lucrurile sunt un pic mai neclare privind guvernele statelor membre. Contracandidatul doamnei Kovesi este francez și guvernul Franței îl susține foarte mult. Guvernul României nu o susține pe doamna Kovesi. Ministrul justiției de la București, Tudorel Toader, nu o susține. În aceste condiții, doamna Kovesi este singură în fața echipei Franței, care caută să facă alianțe în Consiliu. Guvernul României a încercat să afecteze candidatura doamnei Kovesi, dar a eșuat. Tudorel Toader, premierul Viorica Dăncilă sunt la comanda infractorului Liviu Dragnea și tot ceea ce ei spun are credibilitate zero la nivel european. Încă nu avem majoritate în Consiliul Dacă Guvernul s-ar fi implicat de partea ei ar fi câștigat până acum. A câștigat 2 etape, dar nu a câștigat în Consiliul. Acum Parlamentul European și-a sistat activitatea și intrăm în prelungiri în acest concurs. Această etapă va fi continuată după alegerile europarlamentare și doamna Kovesi are șanse și mai bune, deoarece imediat după alegeri, la nivelul Parlamentului European vor trebui negociate multe poziții cheie – președintele Parlamentului, a Consiliului, a Comisiei Europene, și prioritățile guvernului Franței în acele negocieri complicate vor fi altele, nu poziția de procuror-șef european. Susținerea candidatului francez din partea Guvernului Franței va scădea și Consiliul Europei va trebui să confirme rezultatul votului din Parlamentul European și Comitetul de selecție, cum că doamna Kovesi este cel mai bine pregătit candidat care va clădi instituția care în 2020 va începe să activeze. Până acum OLAF-ul investiga frauda cu fondurile europene și dacă ajungea la concluzia că s-a făcut fraudă era obligat să dea dosarul autorităților naționale – DNA-ului din România, autorităților moldovenești de aici, care uneori își făceau treaba, uneori nu. De acum, procurorul-european va merge cu dosarele în justiție și nu se va mai baza pe procurorii din alte țări.

Cotidianul.md: La alegerile din 2014 au fost deschise puține secții de vot în Republica Moldova. Oamenii au fost nevoiți să stea ore întregi la cozi pentru a putea vota. Vor fi deschise acum suficiente secții de votare? Deocamdată nu există informații în acest sens.

Siegfried Mureșan: Guvernul României are obligația să deschidă secții de vot. În acest zile vedem cum guvernului României îi este frică de oameni. Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, președinte PSD-ului, a fost huiduit la Botoșani, la Iași a trebuit să intre și să iasă pe ușa din spate. Guvernului PSD îi este frică de cetățeni, în este frică de vot ți cred că va încerca să îngreuneze votul atât în România, cât și în diaspora. Este important ca să se vorbească despre asta în următoarele săptămâni, să fie organizate cât mai multe secții. Indiferent câte secții se vor organiza oamenii trebuie să iasă la vot. Dacă se aude că sunt puține secții, oamenii nu trebuie să fie descurajați, de frică că vor sta la cozi, ci trebuie să iasă la vot. Dacă imaginile vor arăta că cetățenii din Republica Moldova doresc să voteze, doresc un viitor european, iar acesta va fi un semnal foarte puternic.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X