Actorul de comedie Volodimir Zelenski a câștigat detașat alegerile prezidențiale din Ucraina. Potrivit primelor date oferite de către Comisia Electorală Centrală, Zelenski a acumulat peste 73% din voturile ucrainenilor în cadrul turului II, desfășurat duminică.

După numărarea a peste 80% din buletinele de vot, pentru Zelenski au votat 73,1% dintre ucraineni, în timp ce Poroșenko a acumulat sub 25%.

Zelenski: Voi relansa procesul de pace

Volodimir Zelenski a declarat duminică seară că prima sa sarcină ca preşedinte al Ucrainei va fi să încerce să îi elibereze pe prizonierii ucraineni capturaţi în cadrul conflictului din estul ţării.

„Vom continua negocierile până la capăt, pentru ca schimburile de focuri să înceteze”, a spus Zelenski în faţa presei după ce exit-poll-urile îl dau câştigător detaşat al alegerilor prezidenţiale din Ucraina.

„Prima noastră sarcină este eliberarea prizonierilor noştri”, a afirmat el.

„Voi face totul pentru a-i aduce pe băieţii noştri acasă. Toţi prizonierii noştri, fără excepţie”, a adăugat el.

Zelenski a mai declarat că vrea să „relanseze” procesul de pace în care este implicată Rusia asupra războiului din estul separatist prorus, potrivit AFP.

„Vom continua procesele de la Minsk, le vom relansa”, a spus el în prima sa conferinţă după vot, făcând referire la acordurile de pace semnate în februarie 2015 sub egida Kievului, Moscovei, Parisului şi Berlinului.

El a precizat de asemenea că va căuta ajutorul preşedintelui în exerciţiu, Petro Poroşenko, dacă va fi nevoie.

„Am spus deja că Petro Poroşenko s-a oferit să mă ajute. Dacă va fi nevoie, îl voi suna. De ce nu?”, a declarat el.

De cealaltă parte, Poroșenko l-a felicitat pe Zelenski pe victorie și a spus că nu se gândește la retragerea din politică.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here