Sursă foto: tribuna.md

Comisia Electorală Centrală (CEC) a adoptat o hotărâre prin care somează Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) să verse în bugetul de stat 76 de mii de lei în termen de șase luni, după ce formațiunea politică a obținut în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din toamna anului 2016 donații în numerar în mărime de 100 de mii de lei.

PAS a fost somat încă din anul 2016 să verse în bugetul de stat suma de 100 de mii de lei, până în prezent reușind să achite doar 24 de mii de lei. Astfel, în cadrul ședinței de astăzi a CEC s-a decis somarea PAS pentru a achita restul sumei, adică 76 de mii de lei.

Reprezentantul PAS, Artur Mija, a anunțat că PAS va restitui suma dată în termeni rezonabili.

În același timp, deputatul fracțiunii PAS, Sergiu Litvinenco, se arată nedumerit de faptul că CEC a decis să someze formațiunea, întrucât reprezentanții acesteia au anunțat că vor achita banii benevol, în timp ce Partidul Democrat din Moldova (PDM), care trebuie să verse în bugetul de stat 47 de milioane de lei nu a fost somat.

„CEC-ul somează PAS să verse în buget 76 de mii de lei. Și asta chiar dacă am zis că achităm benevol. Și asta chiar dacă am achitat deja o bună parte din sumă (pentru noi e sumă mare). Și asta chiar dacă Partidul Democrat a trebuit să achite în buget, atenție, 47 de milioane de lei și, cu toate acestea, nu a fost nici somat, nici nu a achitat benevol. Și încă mulți de chiar dacă… Și aici nu vorbesc de ceea ce (nu) a făcut CEC pe verificarea finanțării partidelor în alegerile din 24 februarie curent”, susține Sergiu Litvinenco.

Rugată să comenteze declarațiile reprezentantului PAS cum că CEC are un comportament selectiv și nu a somat PDM să verse banii în bugetul de stat, șefa CEC, Alina Russu, și-a exprimat indignarea că Artur Mija s-a referit doar la PDM, în timp ce legislația a fost încălcată și de alte partide.

„Nu voi comenta declarațiile politice, pentru că anume așa tratez declarațiile făcute de către reprezentantul PAS or activitatea CEC nu este realizată în baza anumit context politic. Toate încălcările privind legislația în vigoare și, în primul rând, a legii cu privire la partidele politice dacă vorbim de partea financiară sunt documentate și constatate în baza hotărârii CEC. Până astăzi, noi nu avem o hotărâre de constatare. Dacă e să revenim la pretinsa încălcare care a fost enunțată astăzi, este vorba de acceptarea donațiilor în numerar mai mare decât a fost stabilit în regulamentul privind finanțarea activității partidelor politice, o normă care de fapt a fost anulată prin decizia instanței de judecată, pentru că aceste reglementări nu s-au găsit în legea cu privire la partidele politice. Nu doar PDM nu a respectat prevederile regulamentului privind finanțarea politică. Au fost și alte partide și nu înțeleg de ce nu s-a referit și la alte partide, dar a făcut trimitere doar la unu. Dar asta rămâne pe seama celor care realizează asemenea declarații”, a comentat Alina Russu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here