A fost dată în exploatare stația de tratare a levigatului de la fosta gunoiște municipală de pe str. Uzinelor

Autor: , in Social / 24 aprilie, 2019, 19:05

Primăria municipiului Chişinău informează, printr-un comunicat de presă, că miercuri a fost pusă în funcțiune stația de tratare a levigatului format din deșeurile menajere solide, depozitate la fosta gunoiște amplasată pe str. Uzinelor, 205/2. Obiectivul este mobil, unicul utilaj de acest fel în republică, putând fi amplasat și în alte locații, după necesitate.

Stația de tratare a levigatului are o capacitate de prelucrare de 53 m3/zi de deșeuri lichide și funcționează după principiul de osmoză inversă. În procesul de tratare a levigatului se utilizează diverse substanțe chimice, iar în rezultat se obține apă tehnică. Costul tratării unui m³ de levigat este de 6și 8 euro.

Potrivit primarului interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, aici urmează să fie adus pentru prelucrare și levigatul format la gunoiștea din localitatea Sângera, iar în prezent este în desfășurare un proiect similar de construcție a unei stații de tratare a levigatului la poligonul municipal din Țânțăreni, care va avea o capacitate dublă de prelucrare.

Lucrările de proiectare a stației de tratare a levigatului și recultivarea gunoiștii au fost executate de Î.M. Institutul „Chișinăuproiect”. Construcția stației a durat 6 luni.

În prima fază a proiectului, în anul 2017, Î.M. Regia „Autosalubritate” a achiziționat utilajul de epurare a levigatului în valoare de 10,4 milioane de lei, iar lucrările de construcție a stației au costat 4,67 milioane de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X