Alegerile locale ar trebui să aibă loc în această vară, chiar dacă Parlamentul nu va deveni funcțional și nu va putea stabili data scrutinului, susține vicepreședintele PD Andrian Candu.

„Alegerile locale trebuie să aibă loc, deoarece mandatul primarilor actuali expiră în luna iunie. Cu siguranță, alegerile locale trebuie organizate. Bineînțeles, ar putea să fie unele întârzieri în funcție de funcționalitatea Parlamentului. Să presupunem că Parlamentul va deveni funcțional și alegerile poate se vor decala cu o săptămână sau două. În situația în care Parlamentul nu este funcțional să stabilească data alegerilor, sunt sigur că vor fi mecanisme juridice, inclusiv prin unele interpretări ale Curții Constituționale, ca totuși această decizie să fie luată în așa fel încât alegerile generale locale să fie organizate în timpul reglementat de lege. Normal, ar trebui în luna iunie, or luna iulie, să fie organizate alegerile locale”, a declarat Andrian Candu în cadrul unui interviu acordat pentru Realitatea.md.

Codul electoral prevede în prezent că data alegerilor locale se stabilește prin hotărâre de Parlament, cu cel puțin 60 de zile înainte de alegeri.

Cum însă sunt șanse minime ca până la sfârșitul lunii aprilie Parlamentul să devină funcțional, varianta lunii iunie nu mai poate fi luată în calcul.

Chiar dacă s-ar merge la Curtea Constituțională pentru a fi interpretată legislația în lipsa unui Parlament funcțional, prevederea cu 60 de zile rămâne obligatorie. Astfel, ca scrutinul să se poată desfășura în luna iulie, o decizie a Curții prin care să-i fie delegat dreptul stabilirii datei alegerilor Guvernului sau președintelui ar trebui să fie luată în primele zile ale lunii mai.

Anterior, președintele Igor Dodon a estimat că alegerile locale ar putea avea loc în toamnă, concomitent cu un eventual scrutin parlamentar anticipat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here