Candu: Dacă cineva visează că anticipatele vor fi în sistemul proporțional, greșește amarnic

Autor: , in Politic / Populare / 24 aprilie, 2019, 15:57

Alegerile parlamentare anticipate, dacă vor avea loc în acest an, se vor desfășura tot în sistemul de vot mixt, susține vicepreședintele Partidului Democrat, Andrian Candu.

El a vorbit, în cadrul unui interviu pentru Realitatea.md, despre inițiativa Blocului ACUM, de revenire la sistemul proporțional, care face parte din pachetul de legi de dezoligarhizare a statului.

El a calificat posibilitatea de a avea anticipate în sistemul vechi de vot drept una „imposibilă”.

„Am văzut că și colegii independenți din Parlament au făcut o sesizare la CCM, deși nu cred că era nevoie să se meargă la CCM. Lucrurile erau foarte logice. Legislația și tot ce înseamnă lege are o anumită logică, dacă procesul a fost pornit, și mă refer la alegerile parlamentare din februarie, cu un anumit sistem și dacă ceva nu s-a realizat și se repetă alegerile, dacă vorbim de alegerile parlamentare anticipate, ele trebuie organizate în același sistem. De altfel, noi schimbăm regulile în timpul jocului. Plus, că pe lângă această logică, sunt și multe alte recomandări de la Comisia de la Veneția și multe alte angajamente internaționale care spun clar că orice schimbare de sistem trebuie să fie făcute cu cel puțin un an înainte. Ai nevoie de avizul pozitiv al Guvernului, deoarece sunt schimbări din punct de vedere al bugetului. Astfel, dacă este cineva care visează că eventualele alegeri anticipate se vor organiza pe un al sistem decât mixt, greșește foarte amarnic și țin să asigur pe toți că anume alegerile parlamentare anticipate se vor organiza în același sistem – sistemul mixt”, a declarat Candu.

La fel ca și președintele Igor Dodon, Candu este de părere că, în cazul în care nu se formează o majoritate parlamentară, alegerile anticipate vor avea loc în luna octombrie a acestui an.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X